Росія знищує українську культуру та ідентичність на окупованому Донбасі, – розвідка

Росія знищує національну ідентичність українців, українську мову та культуру на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Як повідомляє bykvu.com, про це поінформували в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

Зазначається, що для інтеграції населення ОРДЛО агресор використовує “спеціально створені соціокультурні фонди та центри”.

За інформацією української розвідки, “одним із інструментів “м’якої сили”, які Москва використовує для інтеграції населення окупованих територій сходу України з російським соціокультурним простором, є міжнародний культурний проєкт “Русский центр”.

Представництво цього центру на тимчасово окупованій території Донецької області було відкрито у 2017 році у формі “громадської організації”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Засновником “Русского центра” є російський державний фонд “Русский мир”, який під контролем адміністрації президента РФ Володимира Путіна популяризує російську мову та культуру за кордоном.

“У квітні 2021 року Путін підписав указ про новий склад опікунської та наглядової ради, а також правління фонду. Головою оновленої опікунської ради фонду “Русский мир” призначено заступника керівника адміністрації президента РФ і основного реалізатора політики Росії на українському напрямі Дмитра Козака“, – сказано в повідомленні розвідки.

Номінальним керівником представництва “Русского центра” на окупованому Донбасі є “глава” терористичної організації “ДНР” Денис Пушилін. Як зазначають у розвідці, він повинен “всіляко сприяти безперешкодній роботі центру, у тому числі не допускати будь-якого адміністративно-поліцейського тиску на співробітників центру, гарантувати безпеку російських громадян (пропагандистів, діячів культури тощо), які прибувають на тимчасово окуповані території Донецької області для реалізації програм проєкту”.

Виконавчим директором проєкту “Русский центр” на окупованому Донбасі є уродженка Росії Олена Євсєєва.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.