Росія виділила 360 млн рублів для поширення російської літератури на окупованих територіях

Росіяни заміщують українську літературу в бібліотеках своїми книжками на тимчасово окупованих територіях (ТОТ). Про це повідомив Центр національного спротиву.

«Черговий доказ того, що історія циклічна. Так, за наявними даними, міністерство культури РФ виділяє 200 млн рублів на закупівлю та поширення російських книжок на ТОТ півдня та сходу», — йдеться в повідомленні.

Окрім цього, близько 120 млн рублів ворог використає для створення трьох модельних бібліотек у кожному окупованому регіоні та 40 млн — для фінансування підконтрольних росіянам книгозбірень в окупованих регіонах.

Центр національного спротиву зробив висновок, що таким чином росіяни хочуть знищити українську літературу на окупованій території.

«Це характерна риса Росії — знищити рідну мову, насадити свої правила життя. Проте, слід пам’ятати, що орки близько 400 років намагалися знищити українську мову, оскільки мова і культура формують національну ідентичність кожного народу. Саме тому Росія на різних етапах свого існування, від царських часів і до сьогодення, так цілеспрямовано намагається нищити все українське», — зазначили в Центрі.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Нагадаємо, у серпні минулого року стало відомо, що щонайменше 56 українських бібіліотек пошкоджено або зруйновано внаслідок бойових дій. Про це свідчать результати опитування Українського інституту книги.

У січні 2023 року Film.ua Group спільно з акторкою театру і кіно Ірмою Вітовською запустили діджитал-проєкт «Вкрадене мистецтво» про злочини росіян проти культурного надбання України. Кожен епізод циклу розповідає про окремий випадок знищення або розкрадання росіянами нашої культурної спадщини.

Фото: Маріупольська міська рада/телеграм

detector.media