«Росія без маски»: у Чернігові презентували книгу про підступність російської орди

Чимало українських письменників, культурних, політичних і громадських діячів ще 100 років тому попереджали про підступність російської орди. Зокрема, один із них Роман Бжеський, збірку творів якого перевидали та презентували в Чернігові за сприяння ОУН.

«Організація українських націоналістів ще з часів заснування була підпільною організацією. Бо тоді Україна не мала своєї державності і була поділена переважно між Польщею та Радянською імперією. І на провідників організації та членство було влаштоване майже полювання. І Степан Бандера, і Євген Коновалець були вбиті російськими агентами. Тому організація часто і вела свою роботу в підпіллі. Але не тільки на заході України, але й на сході і тут, у Чернігові, і в Харкові, і на Донбасі, і в Сумах. І під час Другої світової війни діяв рух проти всіх окупантів – як радянських, так і німецьких», — Олег Медуниця, голова ОУН.

Із часу проголошення незалежності України у 1991 році ОУН починає переносити свої структури до Києва та відновлювати організаційну мережу по країні. Та починає брати активну участь у визначних етапах становлення держави. Відтоді і донині структура змінювалася кілька разів, засновувалися різноманітні фундації, добровольчі рухи та батальйони, які, зокрема, захищають територіальну цілісність України від часів вторгнення росії на Донбасі.

«Зараз є кілька пріоритетів діяльності – це і військовий аспект, боротьба та допомога поневоленим росією народам. Бо антибільшовицький блок народів виник після Другої світової війни саме за ініціативи Організації українських націоналістів. Частина нашої роботи – це видавнича справа, і сьогодні тут, у Чернігові, ми якраз із такою справою. Ми презентуємо одну з книжок Романа Бжеського», — Олег Медуниця, голова ОУН.

Роман Бжеський народився в Ніжині 1897 року. Організатор українського війська та безпосередній учасник боїв із російськими військами 1918—1919. Також дослідник української історії, літературознавець, журналіст і публіцист. І хоча його життя завершилося в еміграції, своїми працями він зробив великий внесок в ідеологію українського націоналізму. Головним упорядником книжки Романа Бжеського «Росія без маски» став редактор газети «Шлях Перемоги», письменник і журналіст Віктор Рог.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Для мене постать Романа Бжеського є дуже знаковою, не лише тому, що він земляк і ідеолог українського націоналізму, а тому, що він полум’яний публіцист і багатогранна особистість. І от сьогодні пані Тамара правильно сказала, що він дійсно написав багато, але мало він відомий. І ось це внутрішнє відчуття про те, що треба, аби Бжеського знали більше, і покликало мене, щоб видати його книжки», — Віктор Рог, видавець, журналіст, публіцист.

Передмову до книжки написали кандидат історичних наук Тамара Демченко та Ростислав Мартинюк. Збірка творів об’єднана темою викриття хижої сутності московщини.

«Я маю величезну кількість творів Бжеського, більшість надрукована на ксероксі. Вони не були відомі ні в діаспорі, ні в Україні. І от коли я починав думати, що саме перевидати, то зупинився на праці «Загадка Сфінкса», що й стала основою цієї збірки. І потім я знайшов ще його праці, які були більш відомі: «Переяславська умова в планах Б. Хмельницького» та «Переяславська легенда» і третій текст – це стаття «Зброя Москви». Написана вона була в 30-х роках», — Віктор Рог, видавець, журналіст, публіцист.

Фундаментальна мета цих досліджень Романа Бжеського – довести й переконати, що історично москва була і залишається ворогом самостійності й самобутності України №1.

«Саме ось ця книжка дає відповіді на дуже актуальні питання сьогодення. Якби вона видавалася ще років десь 20 тому, то багато помилок і ілюзій не було б допущено і розвіяно. Роман Бжеський для мене і для багатьох має бути орієнтиром, бо реально те, що він писав, якщо колись воно здавалося фантазерством і залякуванням, якісь утопії, якісь незрозумілості, то тепер це лягає чітко на ті події, що відбуваються сьогодні, вчора і можуть відбутися завтра», — Віктор Рог, видавець, журналіст, публіцист.

Тож головна мета упорядників та Організації українських націоналістів, аби про ці перестороги знали якомога більше наших громадян і майбутніх поколінь. Уже найближчим часом збірку презентують і в інших містах України, а примірники з’являться в місцевих бібліотеках.

ukrpohliad.org