Роман Коваль видав книжку про жінок – учасниць збройної боротьби проти більшовиків 1917 – 1930 років

За сприяння Союзу Українок Америки вийшла друком книжка “Жінки у Визвольній війні: історії, біографії, спогади. 1917 – 1930”. В ній – чимало біографій про членкинь СУА першої половини ХХ ст. Про це повідомляє ukrpohliad.org.

У 1937 р. графік Павло Ковжун у статті “Українська жінка в огні революції” висловив здивування, що за 20 літ так мало зроблено, щоб зберегти спогади про події 1917 – 1920-х років. А вони ж, хоч і яскраві, помалу забуваються. Особливо великої кривди завдано жінкам-революціонеркам, жінкам-воячкам, таке враження, що вони не брали участі “в найбільшому національному і соціальному зриві” нашого народу. А українська жінка “умирала на полі бою, вмирала в льохах денікінських контррозвідок, в льохах чрезвичайок”.

За наступні 80 років зроблено ще менше… Як не соромно визнати, але ця книжка, по суті, є першою спробою зібрати і систематизувати нариси і спомини про славні імена наших козачок та сестер милосердя доби УНР, які вміли і воювати, і гоїти рани.

Kнижка видана Бібліотекою Історичного Клюбу “Холодний Яр” і головним редактором – Роман Коваль. Історичний клуб «Холодний Яр» — об’єднання вчених, краєзнавців, митців, письменників, журналістів, кінорежисерів, літературних критиків, громадських діячів, учасників та нащадків учасників Національно-визвольних змагань українського народу. Створене в Києві 3 січня 1997.

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік! Передплатний індекс: 49118.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.