Роботи да Вінчі вкрила пліснява

Найбільша колекція креслень, малюнків і рукописів Леонардо да Вінчі, під назвою “Кодекс Атлантікус” заразилась грибком. Про це пише gazeta.ua.

Кодекс вміщує роботи 1478–1519 років на різноманітні теми: від літальних апаратів та зброї до математики й ботаніки. Колекція зберігається в Бібліотеці Амброзіана в італійському Мілані. Температуру та вологість повітря постійно перевіряють.

Головні наглядачі архіву розповіли, що вперше плісняву помітили у квітні 2006 року. Але з того часу їх не реставрували, бо це дорого. На сьогодні невідомо точно, наскільки пошкоджено документи. Зі способом, у який було би краще боротися з грибком, поки що не визначилися.

“Нині грибок не поширюється. Ми мусимо знайти спонсорів, щоб дати раду цій проблемі”, — говорить історик бібліотеки Марко Навоні.

Учені кажуть, що пліснява червоних, чорних та пурпурових кольорів могла з’явитися через реставрацію 1968–1972 років. Серед методів відновлення документів тоді практикували полірування сторінок клеєм, щоб надати їм більшого блиску та зробити привабливішими. Також, можливо, колекції не пішло на користь те, що її зробили доступною для наукових стипендіатів.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Публічно “Кодекс Атлантікус” востаннє виставляли 1998-го. Виставки в Загребі та в Римі зробили креслення літальних апаратів та інших винаходів Леонардо да Вінчі відомими на весь світ.

Роботу Леонардо да Вінчі “Свята Анна з Мадонною і немовлям Христом” після реставрації висвітлили. Якщо раніше переважали темні відтінки, то тепер картина яскравіша, наче дія відбувається в сонячний день. На думку експертів, це суперечить задуму да Вінчі. Деякі фахівці Лувру на знак протесту проти такої реставрації звільнилися.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.