Рівненська письменниця створила унікальну книгу

У видавництві «Саміт-книга» побачив світ унікальний арт-бук рівненської письменниці, голови Рівненської організації Національної спілки письменників України Ірини Баковецької-Рачковської під назвою “#Полісся_як_Всесвіт”.
На своїй сторінці у Фейсбуці авторка зазначає:
В цій війні кожен має свій фронт! Кожен робить те, що вміє, щоб наблизити Перемогу, зберегти національну свідомість, сформувати чітку проукраїнську ідеологію з цінностями, світоглядом, спадком поколінь, вкорінити рідну мову! Сьогодні тримаю в руках сигнальний примірник своєї мрії, яку готувала протягом п’яти років – арт-бук під назвою, що стала логотипом всієї моєї творчості – #ПОЛІССЯ_ЯК_ВСЕСВІТ. Ще колись, провінційною дівчинкою із поліської глибинки, попри комплекси меншовартості, стереотипи “сільське” та зневажливе радянське “ми не з лісу, – ми з Полісся”, пообіцяла собі знищувати ці стереотипи-привиди, бігти вперед і тягнути за гілку, як за руку, своє Полісся! Розповідати про нього, що воно круте, космічне і поціловане Богом! Бігли ми з ним удвох довго… Аж встигли реінкарнуватися одне в одне. І тепер тільки разом! І так буде завжди.
На сторінці Рівненської організації Національної спілки письменників України зазначено:
У цьому виданні авторка присвячує свою творчість сакральності, таємничості, духовній цнотливості та різнобарвності культурного спадку Рівненського Полісся. Тексти віршів, які наповнені глибокими містичними художніми образами, голосом предків та оспівуванням традицій та цінностей свого  етнічного світогляду переплітаються із яскравими світлинами “родзинок” нематеріальної культурної спадщини поліщуків – тисячолітнього обряду Водіння куста, який “живе” та проводиться на Трійцю і сьогодні; мацика, як основного елементу культури харчування на Рівненському Поліссі; серпанкового полотна, що є символом та особливістю ткацької традиції даного регіону; традиції обробки та виготовлення прикрас та ікон з бурштину тощо. На кожній світлині є QR-код, за яким можна перейти на повну інформацію про той чи інший елемент нематеріальної культурної спадщини даного регіону. Видання є своєрідною енциклопедією краси та містичності Рівненського Полісся, а також – візитною карткою творчості авторки, яка оспівує культурну велич свого краю.

 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал