Рідкісне видання Конституції США продали за 43 мільйони доларів

Зараз на таке видання поставили б гриф “для службового користування”. Не в тому сенсі, що в цьому документі є щось секретне, а в тому, що це надруковано для вузького кола можновладців. Як відомо, Конституція США була прийнята 17 вересня 1787 на Конституційному Конвенті, що відбувся у Філадельфії, членам якого роздали для ознайомлення 500 примірників її тексту.

Примірник, який був проданий, як повідомляє lenta.ua з посиланням на artnews.com, цього четверга ввечері на аукціоні Sotheby’s за $43 млн. при початковій оцінці $15 млн. – один із 13, що збереглися від цих 500 екземплярів. І – єдиний, який знаходився в приватних руках: 1988-го року колекціонер Гаррі Гольдман купив його на аукціоні Sotheby’s за $187 тис. Після його смерті 1997-го року документ успадкувала вдова Гольдмана Дороті, яка й виставила його зараз на аукціон. Виручені гроші підуть на благодійні цілі.

Цікаво, що в аукціонній боротьбі за документ брала участь група криптоінвесторів, яка для цього об’єдналася в спеціальний фонд – але програла, так би мовити, “звичайним” учасникам. І це певною мірою вселяє надію на те, що плутанина, яку такі нові учасники принесли на арт-ринок і ринок антикваріату, скоро вляжеться.

Фото: Twitter

 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.