Рідкісне видання головної книги Ісаака Ньютона пішло з молотка

Перше англомовне видання трактату «Математичні початки натуральної філософії» 1729 року було продано британським аукціонним будинком Dominic Winter за 22 000 фунтів стерлінгів ($ 28 500). Про це повідомляє vokrugsveta.ua.
Книгу придбав колекціонер з Нью-Йорка. Лот пішов за ціною, вище орієнтовної (15 000-20 000 фунтів стерлінгів).
Аукціоніст Кріс Олбері зазначив, що сьогодні дуже важко сказати, скільки існувало перших видань англійською мовою. Але сьогодні вони вважаються дуже рідкісними.
Він додав, що даний екземпляр новаторського трактату випадково виявили в одній домашній бібліотеці Південного Уельсу.
Аукціоніст зізнався, що він «мало не впав зі стільця», коли зрозумів, що перед ним – найбільший науковий твір в англійському перекладі.
Кріс Олбері також зауважив, що це була не найкраща копія в світі (з точки зору стану екземпляра), але зате видання було повним.
Трактат «Математичні початки натуральної філософії» вважається основною працею видатного англійського вченого. У ньому Ісаак Ньютон сформулював закон всесвітнього тяжіння і три базових закони класичної механіки.
Перше видання на латині побачило світ в 1687 році. Потім були перевидання в 1713 і 1725 рр.
Англійський переклад вперше вийшов в 1729 році.
Як раніше повідомляв портал «Вокруг Света. Україна», на Корсиці знайшли перше видання найважливішої книги Ісаака Ньютона. Книга була захована на верхніх стелажах в бібліотеці і залишалася непоміченою з 17 століття.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.
Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/
“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал