Реакція різко негативна: голова Комісії з журналістської етики Куликов висловився щодо продажу журналістських посвідчень

Загроза не лише престижності професії, але й в цілому суспільству. Голова Комісії з журналістської етики Андрій Куликов у коментарі для stopcor.org наголосив на різкому негативному ставленні до продажу журналістських посвідчень в Україні.

«Наша реакція різко негативна. Ми вважаємо, що такі випадки не лише ставлять під загрозу престижність нашої професії, а ще й створюють додаткову суспільну небезпеку. Ми зверталися щодо нашої позиції до комітету Верховної Ради з питань свободи слова, і вони висловили нам підтримку. Але через неврегульованість правових питань вони не можуть різко зараз виступити проти цього, тому що насправді ці організації, які діють під виглядом громадських організацій – їхня діяльність не заборонена. Прямо такий вид діяльності не заборонений і тому потрібно вносити додаткові положення в нашу правову систему, щоб можна було з цим ефективно боротися. А поки що найефективніший спосіб — це отакі розслідування, які проводить «Стоп корупції», і я вважаю, що чим більше розголосу буде — тим краще. Ну, негайного ефекту не буде, зрозуміло, але суспільство має бути попереджене про таку ситуацію», – сказав він.

За його словами, організації, які видають такі посвідчення, зазвичай пропонують заплатити певну суму за те, щоб стати членами організації і, відповідно, отримати посвідчення журналіста.

«Наразі назвати конкретні прізвища тих, хто отримав, я не можу, але достатньо зайти на сайти подібних організацій і побачити, що там виставлено відповідні прейскуранти, за які можна зробитися журналістами буквально за той час, який йде на переказ грошей.

Ми не можемо виключити, що дехто це робить із марнославства. Що не кажи про соціологічні опитування, є люди, для яких професія журналіста є досі дуже привабливою і свідчить нібито про певний рівень розвитку. Ну, але на мою думку, дві основні проблеми щодо «фейкових» посвідчень — це те, що воно дає змогу проходити і перебувати в певних місцях під час важливих процесів, як, скажімо, підрахунок голосів на виборах, як засідання та різноманітні заходи органів влади, а також, що дуже поширено – для права отримання травматичної зброї», – зазначив він.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.