Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода: 70 років від першого виходу в ефір

Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода (RFE/RL )відзначило 1 травня 70-ту річницю від початку непідцензурного мовлення для людей, які не мали доступу до вільної преси. Саме 1 травня 1951 року перша радіопередача була адресована слухачам за «залізною завісою» в комуністичній Чехословаччині. Про це повідомляє radiosvoboda.org.

Перша передача українською мовою прозвучала на хвилях Радіо Свобода 16 серпня 1954 року.

До кінця 1954 року Радіо Вільна Європа та Радіо Свобода, яке мовило на територію колишнього Радянського Союзу, стали джерелом інформації 25 мовами Східної Європи та СРСР.

Мовлення поширилося в 1994 році на Західні Балкани, а впродовж наступних 15 років – на Афганістан, Іран, Ірак та пуштуномовні племінні регіони в Пакистані з місією надати альтернативу екстремістській пропаганді.

У 2019 та 2020 роках Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода повернулося як сучасне цифрове медіа до Болгарії, Румунії та Угорщини, щоб протистояти загрозі дезінформації та зменшення плюралізму в засобах інформації цих країн.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У 1995 році на запрошення драматурга, колишнього дисидента та президента Чехії Вацлава Гавела RFE/RL перенесло свою діяльність до Праги з німецького Мюнхена, де центральний офіс корпорації містився з 1951 року.

Упродовж останніх років стрімко погіршується ситуація з правами людини в таких країнах, як Іран, Білорусь і Росія, також потребують уваги експансіоністські дії режиму президента Росії Володимира Путіна проти Грузії та України. За таких обставин існує постійна потреба в непідцензурному медіа, яке несе неупереджену та збалансовану інформацію в регіони свого мовлення.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.