«Радіо Свобода» показало документальний проєкт про пожежі в Чорнобильській зоні у 1996 році

Наразі пожежі в зоні відчуження тривають вже три тижні. Проте подібні катастрофи в цьому регіоні були й раніше. Про це, як інформує  detector.media, — документальний проєкт «Радіо Свобода».

У документальному фільмі «Чорнобиль. Зона. 21-й вік» йдеться про події 1996 року, коли згоріло село Товстий Ліс.

«Масштабні пожежі в Чорнобильській зоні спалахували і раніше. Одна з них – на унікальних кадрах 1996 року. Тоді згоріло відселене село Товстий Ліс. А свідками цього стали його колишні жителі, які раз на рік, у поминальні дні, відвідували свої покинуті назавжди домівки і цвинтар, де поховані їхні рідні. Тоді вогонь знищив і пам’ятку архітектури національного значення – дерев’яний храм, збудований 1760 року», – йдеться в описі до відео.

Поетеса та публіцистка Ліна Костенко закликала чиновників і політиків зберегти Свято-Воскресенську церкву у стилі козацького бароко. Вона неодноразово брала участь у наукових експедиціях, аби врятувати пам’ятки культури українського Полісся від мародерів і нищення часом і стихією.

У 1999 році село Товстий Ліс зняли з обліку, зараз його офіційно не існує. Під час пожеж 2020 року вогонь знову пройшовся тими місцями. Крім того, згоріло ще два десятки відселених сел.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Авторка фільму – Ірина Малихіна, режисер – Дмитро Джулай, оператор – Ілля Ільченко.