«Радіо Свобода» може припинити своє існування в Росії через тиск Кремля

Організація «Радіо Вільна Європа»/«Радіо Свобода» (RFE/RL), яка фінансується Сполученими Штатами, може припинити своє існування в Росії. Як повідомляє detector.media, про це пише The New York Times.

Російський уряд погрожує RFE/RL багатомільйонними штрафами та можливими кримінальними провадженнями проти співробітників, ймовірно намагаючись витиснути новинну організацію з країни. Наразі RFE/RL внесена в Росії в список ЗМІ, які виконують функції іноземних агентів.

Редактори RFE/RL заявляють, що якщо Кремль не змінить свій курс, то вони вперше після розпаду Радянського Союзу будуть змушені припинити свою офіційну присутність в країні.

«Для нас це життєво важливий момент. Цілком зрозуміло, що російський уряд прагне, без жодних сумнівів, вигнати нас з Росії», – сказала головна редакторка корпорації RFE/RL Дейзі Сінделар.

Організація також зазначила, що за останні тижні уряд РФ повідомив її про десятки окремих порушень нових обмежувальних вимог для «іноземних агентів».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У NYT вважають, що тиском на це ЗМІ президент РФ Володимир Путін піднімає ставки у конфлікті з Вашингтоном після вступу Джо Байдена на посаду президента США. В останні дні Кремль пообіцяв ігнорувати заклики Заходу звільнити заарештованого опозиційного політика Олексія Навального і заявив, що Росія відмовиться від договору відкритого неба.

Колишній голова RFE/RL Джеймі Флай вважає, що тиск на організацію матиме погані наслідки для діяльності російських мовників RT та Sputnik у Сполучених Штатах.

Як писав ДМ, 21 листопада 2019 року Державна дума Росії ухвалила в третьому й остаточному читанні законопроєкт, що дозволяє визнавати «іноземними агентами» фізичних осіб, які поширюють матеріали ЗМІ – «іноземних агентів» або беруть участь в їх створенні.

28 грудня 2020 року Міністерство юстиції Росії зарахувало перших п’ятьох фізосіб до реєстру «іноземних засобів масової інформації, що виконують функції іноземного агента»: правозахисника Лева Пономарьова, громадянську активістку Дар’ю Апахончич, журналістів Людмилу Савицьку й Сергія Маркелова, які співпрацюють із «Радио Свобода», а також автора «Радио Свобода» і головного редактора сайту «Псковская губерния» Дениса Камалягіна.

Віцепрезидентка та головна редакторка RFE/RL Дейзі Сінделар засудила це рішення влади РФ, яким, на її думку, Мін’юст дав зрозуміти, що «чесне повідомлення про факти є для нього злочином».

Нагадаємо, 15 листопада 2017 року російська Держдума схвалила поправки до закону «Про засоби масової інформації», згідно з якими окремі медіа можуть бути визнані іноземними агентами й які вимагають від медіа, зокрема, розкривати джерела фінансування. 25 листопада Президент РФ Володимир Путін підписав цей закон. Того ж місяця до парламенту РФ внесли законопроєкт про штрафи для ЗМІ – «іноземних агентів».

Міністерство юстиції Росії внесло до списку «іноземних агентів» «Голос Америки», проекти «Радіо Свободна Європа / Радіо Свобода», телеканал «Настоящее Время»  та «Фактограф». Ці ЗМІ будуть зобов’язані звітувати перед Мін’юстом Росії про свою діяльність, а також вказувати в своїй продукції, що вони є іноземними агентами.

Росія розробила та ухвалила законопроєкт про визнання медіа «іноземними агентами» після того, як Міністерство юстиції США змусило зареєструватися російський державний телеканал RT у статусі з такою ж назвою та компанію, яка ретранслює російське державне радіо Sputnik у США.

Держдепартамент США застеріг Москву від застосування нового закону як інструменту обмеження свободи слова.

У січні 2021 року Роскомнагляд склав перші вісім протоколів за статтею 19.34.1 Кодексу про адміністративні правопорушення щодо ЗМІ, визнаних в Росії «іноземними агентами».

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.