Письменниця Енн Епплбаум під час вручення німецької премії миру закликала озброїти Україну

Відома американська журналістка та історикиня Енн Епплбаум закликала до продовження підтримки України, приймаючи в неділю престижну німецьку премію. Вона наголосила на тому, що пацифізм перед обличчям агресії часто є не чим іншим, як умиротворенням агресора.

За повідомленням mind.ua,  про це пише АР.

Епплбаум звернулася до аудиторії у Франкфурті, де вона була нагороджена Премією миру німецького книговидавництва.

До неї приєднався її чоловік, міністр закордонних справ Польщі Радек Сікорський, який, як і його дружина, є сильним голосом на міжнародній арені за підтримку України.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Якщо є хоча б невеликий шанс, що військова поразка може допомогти покласти край цьому жахливому культу насильства в росії, так само, як колись військова поразка поклала край культу насильства в Німеччині, ми повинні цим скористатися», – сказала Епплбаум.

«Дехто навіть закликає до миру, урочисто посилаючись на «уроки німецької історії», – зазначила Епплбаум.

«Оскільки я сьогодні тут приймаю премію миру, здається, це правильний момент, щоб зазначити, що урок німецької історії полягає не в тому, що німці повинні бути пацифістами. Навпаки, ми вже майже століття знаємо, що примушування до миру перед обличчям агресивної диктатури може просто означати підкорення цій диктатурі», – сказала вона.

Слідувати пацифізму, стверджує Еплбаум, «означатиме, що ми повинні погодитися на військове завоювання України, на культурне знищення України, на будівництво концтаборів в Україні, на викрадення дітей в Україні».

За її словами, «справжній урок» з історії Німеччини має полягати в тому, що німці «мають особливу відповідальність відстоювати свободу і йти на ризик, роблячи це».

Епплбаум пише для журналу The Atlantic. Вона написала книги про тоталітаризм у Східній Європі, зокрема «ГУЛАГ», «Залізну завісу» та «Червоний голод» про війну Сталіна проти України. Нещодавно вона опублікувала «Autocracy, Inc. Диктатори, які хочуть керувати світом». У 2004 році вона була нагороджена престижною Пулітцерівською премією.

Премія миру, яка становить 25 000 євро, присуджується з 1950 року. Нею відзначають людей, які зробили внесок у втілення ідеї миру в реальність через літературу, науку чи мистецтво.