Письменники з Кропивницького «десантувалися» в Миколаєві

Кіровоградська обласна організація НСПУ разом із міським літературно-меморіальним музеєм І.К. Карпенка-Карого та обласною організацією НСЖУ під патронатом ОДА втілює в життя проєкт з умовною назвою «літературний десант». Це поїздки делегацій наших літераторів, журналістів та краєзнавців, фінансовані держадміністрацією, у райони Кропивниччини та сусідніх областей з метою популяризації літератури рідного краю та обміну досвідом роботи.

На жаль, пандемія й карантин призупинили цю потрібну і взаємокорисну справу після того, як ми побували в Онуфріївському, Петрівському, Новоархангельському, Олександрійському, Олександрівському районах нашої області та в місті Черкаси.     Під час зустрічей кропивничани дарували школам та бібліотекам книги, читали свої твори,  відповідали на запитання. Особливо цікавим виявився обмін досвідом із колегами по перу в областях.

І ось на початку вересня така поїздка відбулася до Миколаєва, де колеги за сприяння влади і партнерів організували насичену і розмаїту програму. Делегація на чолі з Василем Бондарем зустрілася із колективом Центральної міської бібліотеки імені М. Кропивницького. Для гостей з Кропивниччини були проведені екскурсії бібліотекою, літературним музеєм та літературним сквером, де подібно до нашого Хутора Надії, письменники висаджують іменні дерева.

Змістовно спілкувалися з першокурсниками Чорноморського Національного університету імені Петра Могили Василь Бондар, Надія Гармазій, Оксана Буянова, Любов Єременко, Валентина Кондратенко-Процун, Валерій М’ятович, Антоніна Корінь, Тетяна Ревва, Федір Шепель, Володимир Яремчук.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Цікавими щодо найновітніших технологій були розповіді миколаївських спеціалістів і директорів головних бібліотек та бібліотеки управління освіти, доктора філологічних наук і керівника навчально-наукового центру «Школа журналістики ЧНУ» Тетяни Монахової.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У виступах кропивницьких музейників та краєзнавців прозвучала інформація про дружбу корифеїв українського театру з громадським діячем, істориком, композитором Миколою Аркасом, трагічні моменти біографії письменників Миколи Вороного та Ригора Кобця, пов’язані з Миколаївщиною, міжобласні літературні зв’язки письменників Валерія Юр’єва, Валерія Гончаренка, Володимира Могилюка, Людмили Чижової. Члени кропивницької делегації відповідали на запитання студентів та педагогів.

Після екскурсій до музею суднобудування і флоту та одного з найстаріших художніх музеїв Європи – музею Василя Верещагіна (земляка миколаївців), відбувся заключний захід – круглий стіл «Українське слово на півдні України», в якому взяли участь миколаївські літератори: очільниця миколаївської письменницької організації Віра Марущак, Анатолій Маляров, В’ячеслав Качурін, Віталій Рогожа, Галина Запорожченко, Ольга Славна, Аркадій Суров, Володимир Христенко, а також їхні колеги з Кропивниччини.

Цікавим, а часом і загостреним був діалог україномовних і російськомовних письменників. За круглим  столом, який вели Василь Бондар та Віра Марущак, обговорювали проблеми видання часописів «Вежа» у Кропивницькому та інтернет-альманаху «Литературный Николаев».

На згадку гості і господарі обмінялися літературно-музейними сувенірами.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Окрім спільної річки – Інгулу – дві області багато об’єднує. Було про що поговорити сусідам – крає- і літературознавцям, гумористам і драматургам, перекладачам і театралам. Але найбільше оплесків та уваги дісталось поетам. Поетеси й співачки, давні подруги з Добровеличківщини – Валентина Кондратенко, керівник фолькгурту «Дивоцвіт» та авторка кількох книг, директорка СБК з Доманівського району Миколаївщини Віра Бондаренко, яка прибула на зустріч із чоловіком, теж літератором  Володимиром Михайловим, не раз за кавою і чаюванням потішили гостей і господарів народними і авторськими піснями, до яких долучався керівник фолькгурту «Калина» з Долинської, новий член НСПУ Володимир Яремчук. Дякуючи їхній завзятості подорож була ще й пісенною. Під кінець співали всі.

Щиро дякуємо письменниці Вірі Марущак та її колегам за насичену і змістовну зустріч. Засмутила нас лише одна звістка: вперше за свою 40-річну історію Миколаївська письменницька організація опинились без офісу та часопису. На наш погляд, миколаївські письменники варті більшої оцінки і уваги. Чекаємо їх у гості.

Антоніна Корінь, членкиня Кіровоградської обласної організації НСПУ, науковиця літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.