Письменники виступають проти виселення Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтв України з теперішньої будівлі

ЗАЯВА СЕКРЕТАРІАТУ НАЦІОНАЛЬНОЇ СПІЛКИ ПИСЬМЕННИКІВ УКРАЇНИ

Як стало відомо, подано позов про виселення Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України з будівлі Бурси XVIII сторіччя. Про це повідомили на сторінці Музею у фейсбуку, а також у провідних ЗМІ і соцмережах.

«У зв’язку зі зверненнями Національного заповідника «Софія Київська» (це балансоутримувач приміщення), Регіональним відділенням Фонду державного майна України по місту Києву до Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України подано позов про виселення з будівлі Бурси, в якій архів-музей знаходиться з дня його заснування, з 1966 року. Це не перша спроба нас виселити, хоча без надання рівноцінного приміщення – це заборонено!», – йдеться у повідомленні Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтв України.

Також відомо, що господарським судом м. Києва відкрите провадження у справі №910/18089/23 за позовом РВ ФДМУ по м. Києву до Центрального державного-архіву музею літератури і мистецтв України – треті особи на стороні позивача Національний заповідник «Софія Київська», Міністерство культури та інформаційної політики України про виселення із приміщень будівлі Бурси XVIII сторіччя.

У позові зокрема йдеться, що балансоутримувач в особі Національного заповідника «Софія Київська» та орган управління в особі МКІП відмовляють у подовженні терміну дії договору оренди.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Національна спілка письменників України виступає проти такого рішення. Сфера культури – одне із жорстоких і фронтальних полів битв за майбутнє України, за нашу ідентичність, а відтак, за нашу опірність геополітичним загрозам ХХІ-го століття і нашу спроможність вижити як українці і передати наш унікальний спадок – культуру, мову, віру, Традицію – нашим нащадкам.

Знання правдивої історії – потужна зброя в боротьбі проти ворога, і саме тому російський фашизм намагається знищити нашу ідентичність, яка проявляється насамперед у культурі як надзвичайно важливому чиннику формування національної свідомості.

Звертаємося до очільників Міністерства культури та інформаційної політики України і Національного заповідника «Софія Київська» з вимогою ґрунтовно вивчити це питання і перейти до його вирішення в правовому полі, маючи безперечні аргументи, які б переконували в доцільності такого рішення. Ми цілковито переконані, що подібні рішення мають ухвалюватися після низки фахових консультацій, а також після обговорення широких кіл громадськості.

Секретаріат Національної спілки письменників України закликає всі зацікавлені сторони до порозуміння, а також до глибокого і всебічного вирішення цього питання. Закликаємо ухвалити рішення, яке б не нашкодило ні історії, ні культурі України, а навпаки – зміцнило б її і зберегло як неоціненну культурну спадщину для наших нащадків.

Наше спільне завдання – збереження й плекання національного надбання, зокрема національної пам’яті України.

 

Секретаріат НСПУ