Письменники різних країн стали жертвами полювання на ще не видані рукописи

Як повідомляє suspilne.media, 21 грудня в американському виданні The New York Times розповіли про шахрайську схему в книжковій індустрії, яка полягає в тому, що невідомі в електронному листуванні видають себе за агентів або редакторів і обманним шляхом отримують незакінчені книги. При цьому дотепер незрозуміло, яку вигоду отримують зловмисники – після рукописи просто зникають.

Схема шахрайства проти письменників, їх агентів і видавців з’явилася приблизно три роки тому. Спочатку вона поширилася у Швеції, Тайвані, Ізраїлі та Італії, а у 2020 році дісталася і до США. Найбільша активність зловмисників була зафіксована під час Франкфуртського книжкового ярмарку, яка проходила в жовтні в онлайн-форматі.

За допомогою цієї шахрайської схеми вдалося отримати незакінчені версії таких книг, як “Знак для дому” («The Sign For Home») Блер Фелл, “Таке веселе століття” («Such a Fun Age») Кайлі Рід і “Тихіше” (“Hush”) Ділана Ферроу. Крім того, серед постраждалих опинилися письменники Маргарет Етвуд, Іен Мак’юен, Ю Несбьо, Майкл Дж. Фокс, Синтія Д’Апрікс Суїні (“Гніздо”), Джеймс Ганнахам і актор Ітан Гоук, який написав роман “Яскравий промінь темряви” (“A Bright Ray of Darkness”).

Головними жертвами шахраїв, що розсилають електронні листи з проханням надіслати їм той чи інший твір, стали саме ті, хто працює з ще не опублікованими рукописами. Найчастіше шахраї орієнтуються на публічну інформацію – видавничі анонси, рекламу, новини й т.д., але іноді виказують обізнаність про деталі, які відомі лише вузькому колу посвячених.

Ця обізнаність шахраїв дозволяє припустити, що вони знають видавничий бізнес зсередини, добре уявляють собі характер відносин між авторами, агентами та видавцями – і знають, який шлях проходить рукопис від заявки до публікації. У повідомленнях шахраї використовують електронні адреси, які практично повністю повторюють адреси агентів або редакторів. Відрізнятися може тільки одна буква в адресі, яку можна побачити, тільки відкривши лист.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Згідно з єдиною правдоподібною теорією, за діями шахраїв стоїть хтось з представників спільноти літературних скаутів – тих, хто безпосередньо пов’язує початківців і вже відомих авторів з міжнародними видавцями або виробниками фільмів та серіалів. Втім, підтвердити цю версію поки не вдалося.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.