Письменник на карантині. Микола Павленко: «…як творча відпустка»

На мій погляд, з карантином «пощастило» письменникам, не задіяним у суспільних акціях і тим, котрі мають обійстя в пригороді. Я належу саме до них і тому

Карантин для мене – як творча відпустка.

Закінчив писати історико-пригодницький роман-дилогію «Далеке марево часу». Твір присвячений періоду, який Кабінет Міністрів України визначив як «Національна українська революція 1917-1921 р.р.» і є продовженням, у часовому вимірі, попередньої історико-пригодницької кіноповісті, присвяченої 100-річчю відродження української державності: «Холодноярські тризуби, або Пригоди Якоба Штофке в Україні», презентація якої відбулася наприкінці минулого року в Національному Музеї літератури України, де її благословили, зокрема, Павло Мовчан і Василь Кремень, Сергій Гальченко і Роман Балаян, Галина Сорока і Анатолій Корисько, Максим Рильський (онук) і Володимир Ващенко…

Працюю під старою грушою, з якої з поривами вітру злітає цвіт, і ховаюсь у будинку, коли «роза вітрів» повіє горілим без жодної радіаційнинки?! Тоді готую борщ на три-чотири дні, яким залюбки пригощаю дружину – вона в мене лікар, пропадає на роботі. Виходжу надвір, коли в сад навідуються галасливі горобці, непримітні грачі і чемні сороки, яких намагаюсь чимось пригостити. Заважають сусідські коти (їх аж 17!), для яких не існує перешкод – швендяють як по Хрещатику, лякаючи пташок.

На жаль, змушений був пропустити яскраву подію в культурному житті, присвячену 125-річчю з дня народження Максима Рильського, яка мала відбутися, як зазначено в запрошенні, 18 березня в Національній філармонії. Тішить лише те, що цей мистецький вечір «…Тобі мистецтво, шлю поклін…» все ж відбудеться, здогадно, в листопаді.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Написав кілька оповідань, одне з яких «Ave, Natura», оприлюднив ваш неперевершений часопис! До Міжнародного Дня корінних народів підготував невеличку повість «Історія Медж Роджерс, або Як не тхнути скунсом», яку подаю на ваш розсуд.

Дещицю часу присвятив науковим працям періоду 1917-1921 років. Зокрема, працям доктора історичних наук, член-кореспондента НАН України Валерія Солдатенка «Україна: 1917 рік» і «Три Голгофи» – про політичну долю Володимира Винниченка. Уже одержав від Валерія Федоровича «Передмову» до мого рукопису.

P.S. Й досі вагаюсь, де друкувати роман? Двічі вів перемовини з хлопцями щодо друку двох моїх попередніх творів, але так і не наважився, а все через те, що вони не займаються дистрибуцією.

А може все-таки зважитись, га, Тарасе?!

 

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/