Писав про “кухаря Путіна” і ПВК Вагнера. Головний редактор Проєкту виїхав із Росії через переслідування

Головний редактор видання Проєкт, яке випускало розслідування про “кухаря Путіна” і діяльність ПВК Вагнера, Роман Баданін покинув Росію і поки не планує повертатися. Це пов’язано з недавнім рішенням Генпрокуратури РФ про визнання “небажаною” діяльності Проєкту в Росії, передає Reuters.

За словами Баданіна, він був у відпустці з родиною за кордоном, коли російська прокуратура прийняла рішення щодо видання Проєкт, фактично заборонивши його. Тепер головний редактор не планує повертатися до РФ, побоюючись переслідувань з боку російської влади.

На думку Баданіна, таке рішення прокуратури – частина посилених репресій перед вересневими виборами до Держдуми. Подібні дії нібито спрямовані на ЗМІ, які влада вважає “ворожими”, і “які “користуються іноземною підтримкою”.

Баданін в інтерв’ю в Нью-Йорку сказав, що за законами РФ членів “небажаних організацій” у Росії можуть оштрафувати або відправити до в’язниці на термін до шести років за ігнорування заборони. Він також повідомив, що його заступник Михайло Рубін теж знаходиться в Нью-Йорку і не планує повертатися до Москви. Баданін має намір “евакуювати” з Росії до однієї з найближчих країн і інших працівників видання, якщо вони захочуть. Головний редактор зазначив, що Проєкт продовжить працювати, але вже переважно поза межами РФ.

Минулого місяця поліція провела обшуки в будинках Баданіна, Рубіна і одного з кореспондентів Проєкту у справі про наклеп.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Рішення про визнання “небажаною” на території РФ діяльності Проєкту Генпрокуратура Росії прийняла 15 липня. Приводом стало те, що матеріали видання нібито “становлять загрозу основам конституційного ладу і безпеки РФ”.

ДОВІДКА. Проєкт – російське інтернет-видання, створене в 2018 році. Воно спеціалізується на журналістських розслідуваннях. Проєкт писав про можливу дочку Володимира Путіна і другу дружину Кадирова, про роботу ПВК Вагнера в Африці, про “кухаря Путіна” Пригожина і главу МВС Росії Колокольцева.

  • 23 липня Мін’юст Росії включив The Insider до списку іноземних агентів.
  • 28 липня в Москві провели обшуки у головного редактора The Insider Романа Доброхотова.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.