Пушкін у чорному пакеті їде в музей. Громада на Полтавщині демонтувала пам’ятник російському поетові

У Біленченківці Гадяцької громади демонтували пам’ятник поету Російської імперії Олександрові Пушкіну.

Про це повідомляє Полтавський офіс Українського інститут національної пам’яті.

Пам’ятник знаходився біля місцевої школи. Його загорнули у чорний пакет і зберігатимуть у Гадячі до ухвалення рішень щодо переміщення до майбутнього кластеру російської монументальної пропаганди або інших музейних просторів. Планується, що у таких закладах переосмислюватимуть російську колоніальну спадщину.

Демонтаж виконали місцеві комунальники. Рішення про демонтаж наприкінці минулого року ініціювали ГО «Світанок» та Полтавський офіс Українського інституту національної пам’яті.

«Росіяни не знають літератури, яка була до Пушкіна. Але  у публічному просторі українських міст і сіл йому місця не буде», – каже регіональний представник УІНП на Полтавщині Олег Пустовгар.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Торік пам’ятник Пушкіну в Полтаві загорнули у чорний пакет.

Вночі на 25 листопада у Березовому сквері невідомі обмалювали пам’ятник Пушкіну, на монументі написали «Русня», «Zнести» та «ПШК ПНХ».

За словами міського голови Полтави Олександра Мамая такі дії він трактує, як вандалізм. Тож він 25 листопада пообіцяв пам’ятник Олександру Пушкіну відмити:

«Що стосується обмалювання Пушкіна, я вважаю, що це вандалізм. Якщо хочеш собі щось обмалювати – обмалюй по перше собі лоба. По-друге, якщо це робиш, то роби у відкриту, а не вночі. Що стосується обмалювання, то ми його помиємо. Що стосується знесення самого пам’ятника – це буде приймати громада. Це буде не сьогодні, давайте закінчимо війну і потім будемо визначатися з пам’ятниками».

zmist.pl.ua