«Процес 26 лютого»: у Чернівцях презентували книгу в’язня Кремля

8 січня у Чернівцях відбулася презентація книги «Процес 26 лютого». Творцями книги «Процес 26 лютого» є політичний в’язень Кремля, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Ахтем Чийгоз та Микола Полозов – адвокат Мустафи Джемілєва, Ахтема Чийгоза, Нарімана Джеляла, Романа Цимбалюка у політичних справах, сфабрикованих російськими окупантами, пише acc.cv.ua.

Книга, яку автори особисто презентували у Чернівцях, розповідає про найгучнішу справу, яку сфабрикувала російська окупаційна влада в Криму проти кримських татар та українців. «Справа Ахтема Чийгоза була для мене важливою, бо вона розкриває анатомію захоплення Криму. Тобто ця справа стосується перших годин початку російської агресії. У цій справі для мене особисто було важливо досконало розібратися у тому, що сталося, як російські військові опинилися у Криму.  Влада хотіла показати себе переможцями у захопленні Криму, тому вона відверто й щиро розповідала під час суду, як все це сталося. Вони були впевнені, що їм за це нічого не буде. Ми своєю чергою усі ці докази ретельно збирали, і вони знайшли місце у цій книзі», – розповідає Микола Полозов.

26 лютого 2014 року близько 20 тисяч кримських татар та українців вийшли на вулиці Сімферополя, щоб не дозволити російському агресорові реалізувати сценарій анексії Криму. Під час презентації книги автори предстали й фотоматеріали з подій того дня і так званого «судового процесу». «Я важив 96 кг до того моменту, як мене заарештували, а на світлині вже десь 76-78 кг. Я голодував декілька діб, коли мене кинули на яму. Чому я вам розповідаю про це фото. Тоді не було важливим, що ти їси, є їжа чи її немає, чи тільки чай зі скоринкою хліба. Важливим було те, що тебе не зламали», – ділиться спогадами Ахтем Чийгоз. За кримський спротив і досі у в’язницях російських окупантів перебувають сотні невинних кримських татар та українців Криму.

 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.