Протоколи, покази свідків і листи: вийшла книга «Справа Василя Стуса»

Кримінальна справа Василя Стуса відтепер доступна кожному українцю. Дайджест матеріалів, які пояснюють як і за що насправді судили українського поета і дисидента зібрані в одній книзі – «Справа Василя Стуса». Вперше книга під однією обкладинкою містить таку кількість документів з колишнього архіву КДБ – протоколи судових засідань, обшуків і допитів.
УЛГ в Telegram: https://t.me/ukrlitgazeta
УЛГ у Facebook: https://www.facebook.com/litgazeta.com.ua
А ще – покази свідків, спогади товаришів і листи поета з тюрми. Книгу упорядкував історик та журналіст Вахтанг Кіпіані. Каже: ця книжка не лише проливає світло на кримінальну справу, а й дає зрозуміти якою Василь Стус був людиною, пише Радіо Свобода.
Шість томів кримінальної справи Василя Стуса, а це тисячі сторінок, які могли подужати хіба історики, відтепер доступні кожному українцю. Ключові документи з колишнього архіву КДБ, які пояснюють як і за що насправді судили українського дисидента зібрані в одній книзі – «Справа Василя Стуса». Більшість із них стали доступні завдяки декомунізації.
«Ніколи раніше документи з колишнього архіву Комітету державної безпеки в такому об’ємі не публікувалися. Там багато ніби дрібних папірців, але вони, як пазли, складають страшну справу Василя Стуса. Бо фактично стає зрозуміло, що його не було за що судити. В книзі є фрагмент, коли Стусу кажуть, мовляв, з вами листується націоналістка Кристина з Федеративної Республіки Німеччина, але насправді вона соціалістка. Вона – соціалістка! І тоді соціалістична держава звинувачує Стуса за одностороннє листування з соціалісткою», – розповідає автор книги Вахтанг Кіпіані.
Днями книгу презентували у Києві під час «Книжкового арсеналу» – видання викликало неабиякий ажіотаж.
Основа книги – дослідження судового процесу над Стусом
Саме хроніка судового процесу найповніше і найяскравіше демонструє «театр абсурду», який відбувався довкола Василя Стуса, наголошує автор книги.
«Справа Василя Стуса» розповідає не лише про тих, хто нищив поета. А й містить маловідомі свідчення тих, хто ризикуючи власною свободою, боронили Стуса у суді – двох товаришок Світлани Кириченко і Михайлини Коцюбинської.
«Я не буду відповідати ні на які питання в цьому суді, який Стус не визнає чинним. Я буду давати свідчення тільки в тому суді, де Василь Стус буде звинувачувати, а не сидіти на лаві підсудних», – цитує Вахтанг Кіпіані Світлану Кириченко, яка у 1980 році відмовилася свідчити у київському суді.
«Ці дві відчайдушні жінки де-факто виконували функції захисників Василя Стуса. Що робив адвокат Медведчук? Знаючи про день і час кримінального процесу, він не інформує про це родину свого клієнта. І дружина Валентина Попелюх дізнається про те, що суд уже триває з дзвінка Михайлини Коцюбинської. Варто сказати, що навіть у радянському процесі адвокат мав доволі великі можливості. Однак Медведчук не подав жодного клопотання, не викликав жодного свідка. Більше того, коли суддя надав йому слово на дебатах, він сказав: «Кваліфікацію його дій я вважаю вірною», – каже Кіпіані.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал