Проспект Маршала Жукова — від Московського проспекту до проспекту Героїв Сталінграда. У Харкові ватники досі живуть у Совєтському Союзі

У Харківській міській раді підготували проєкт рішення про перейменування проспекту Григоренка на проспект Маршала Жукова.

Фото проєкту у Facebook опублікував депутат міськради Ігор Черняк.

“…Харківська міська рада вирішила: вшанувати історичну пам’ять Жукова Георгія Костянтиновича як особи, діяльність якої пов’язана з опором та вигнанням нацистських окупантів з України шляхом відновлення назви об’єкта топоніміки в місті Харкові”, — йдеться у проєкті, який мають винести на чергову сесію міськради.

Другим пунктом міськрада звертається до прем’єр-міністра України щодо “затвердження Єдиного національного реєстру пам’яток Другої світової війни”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Голова регіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова у коментарі Суспільному сказала, що Інститут неодноразово роз’яснював міськраді та широкому загалу вимоги закону щодо декомунізації, але готовий зробити це ще раз.

“Ми будемо застерігати Харківську міську раду не робити цього, як ми це робили попереднього разу, звертаючись з листами до тоді ще пана Кернеса. Але якщо це станеться, рішення ухвалять, то шлях відомий: це об’єднані зусилля українського середовища, здорового глузду і законності”, — додала вона.

“Ми маємо вже два рішення суду, включно з Верховним Судом, які поставили крапку у цьому. Маємо рішення апеляційних інстанцій. Очевидно, що такі наміри, якщо вони будуть реалізовані, закінчаться так само як і попередні спроби. Позиція Інституту незмінна: згідно з чинним законодавства, топонім з іменем Жукова не може існувати на мапі України”, — сказала Тахтаулова.

У Єдиному міському реєстрі актів, де мають публікуватися документи міськради, проєкту рішення поки немає. Суспільне намагається отримати коментар міської ради.

Чергова сесія запланована на 24 лютого.

Що відомо

  • Перейменування проспекту Григоренка на Жукова у Харкові оскаржували двічі. 15 лютого Другий апеляційний адміністративний суд не задовольнив апеляційної скарги Харківської міської ради і повернув проспект Григоренка.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.