Проект “Нескорені”: волонтери “Чесно” розповіли історії найвідоміших репресованих українців

Громадський рух “Чесно” створив проект до Дня пам’яті жертв політичних репресій, яких українці вшановуватимуть 16 травня. З 2007 року цей день традиційно відзначається у третю неділю травня.

У матеріалі руху “Чесно” зібрані історії про найвідоміших українців, які протистояли тоталітарній системі — Василя Стуса, В’ячеслава Чорновола, Левка Лук’яненка, Юрія Литвина та Юрія Шухевича. Про це повідомляє zn.ua.

“Досить часто ми чуємо, що незалежність далась українцям безкровно, задарма або ж навіть “упала з неба”. Але історія останніх століть демонструє, що сотні і тисячі українців боролися проти поневолення, проти тоталітарної радянської системи. Українців, які не здавалися, не опускали рук навіть у найскладніші періоди свого життя в тюрмах і на засланні”, – йдеться в повідомленні “Чесно”.

Цей проект – історії про людей, які мужньо проходили випробовування допитами і катуваннями, сиділи в камерах смертників, відбули десятиліття нелюдських умов у таборах, жертвували молодими роками життя і власним здоров’ям, але не свідчили проти друзів і свідомо йшли на боротьбу з несправедливістю.

“Комусь, на жаль, не вдалось вийти живим із радянських тюрем. Хтось вийшов і продовжив боротьбу вже у вільній державі. А дехто дожив до незалежності України і побачив, як держава нагороджує їхніх колишніх суддів та прокурорів почесними званнями та нагородами. Тут розповідаємо історії лише деяких із них – нескорених українців, знакових постатей, які надихали наш народ на боротьбу за свої права і продовжують робити це досі”, – пояснюють активісти.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У 2017 році уряд затвердив План проведення заходів із вшанування пам’яті жертв “Великого терору” – масових політичних репресій 1937-1938 років. Метою заходів є поширення інформації в суспільстві про злочини радянського тоталітарного режиму і об’єктивних даних про наслідки терору.

У березні 2018 року Верховна Рада внесла зміни у законодавство про реабілітацію жертв репресій комуністичного режиму. Закон відновлює права осіб, які були засуджені у позасудовому порядку, а також засуджені за діяння, які не вважаються злочинами в цивілізованому суспільстві. Однак, на думку деяких правозахисників, уважний аналіз визначення репресій і нових процедур надання статусу реабілітованих змушує вимагати перегляду цього закону.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.