Премія Women in Arts назвала першу володарку Особливої відзнаки

Журналістка та ветеранка Валерія Бурлакова стала першою володаркою Особливої відзнаки премії Women in Arts-2021 за книгу «Життя P.S.», яка є своєрідним щоденником з листів до її загиблого нареченого.

Про це повідомив у Фейсбуці Український інститут.

«Вручення особливої відзнаки премії Women in Arts 2021 ветеранці та журналістці Валерії Бурлаковій відзначає силу мистецького таланту, який допомагає осмислити воєнний досвід і тамувати біль втрати. Для мене Валерія уособлює розумну і небайдужу Україну, її силу, талант і відданість. Вона на власному прикладі доводить, що не існує «жіночих» чи «чоловічих» справ, про що б не йшлося — від командування мінометом до написання книжки», – зазначив у привітанні до переможниці міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

В Українському інституті поінформували, що після початку збройного конфлікту в Україні Валерія стала волонтеркою, а згодом молодшою сержанткою Збройних сил. Після того, як у 2016 році під час виконання бойового завдання загинув наречений Валерії, вона сублімувала біль від втрати у книжці «Життя P.S.» – своєрідному щоденнику. Це, фактично, листи до коханого з першого дня, як його не стало. У 2020 році книгу ветеранки драматизували: прем’єра п’єси за її співавторства відбулася у Львові на сцені театру ім. М.Заньковецької.

Премія Women in Arts заснована у 2019 році Українським інститутом та органом з координації системи ООН у питаннях гендерної рівності ООН Жінки.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Цього року засновники додали до семи основних категорій премії Особливу відзнаку. Нею нагороджуються жінки, які не є професійними мисткинями, але зробили важливий внесок в українську культуру. Переможницю визначає голосування наглядової ради поза загальним конкурсом премії.

Фото: bookforum

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.