Премія Шевельова оголосила короткий список номінантів

10 грудня Капітула Премії імені Юрія Шевельова оголосила короткий список номінантів, до якого ввійшли автори-есеїсти Андрій Бондар, Павло Вольвач та Володимир Діброва. Також стало відомо, що володарями спеціальних відзнак Капітули цьогоріч стануть Микола Рябчук та Станіслав Асєєв. Про це повідомляє pen.org.ua.

У рамках Премії буде вручено кілька спеціальних відзнак. Цьогоріч Спеціальну відзнаку Капітули отримає Микола Рябчук, почесний Амбасадор української есеїстики у світі, за книжку “Лексикон націоналіста та інші есеї” (Видавництво Старого Лева).

Володарем ще однієї Спеціальної відзнаки в рамках Премії за відданість правам людини і мужність письма стане Станіслав Асєєв за книжку “Світлий Шлях”: історія одного концтабору” (Видавництво Старого Лева).

Фіналістами Премії імені Юрія Шевельова за найкращу українську книжку есеїстики 2021 року стали:

  1. Бондар АндрійЛасощі для Медора(Видавництво Старого Лева)
    2. Вольвач Павло20+1, або Земля мертвих (Видавництво Старого Лева)
    3. Діброва ВолодимирСвіжим оком. Тарас Шевченко для сучасного читача (Білка)

Ім’я лауреата традиційно оголосять під час церемонії 17 грудня, у день народження Юрія Шевельова. 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Також уже вдруге під час церемонії буде вручено Спеціальну відзнаку UA: Радіо Культура, якою редакція радіо нагороджує українських авторів за майстерність і новаторство в жанрі есею. Нагородою у цій номінації стане створення радіоверсії твору, яка прозвучить в ефірі UA: Радіо Культура.

Нагадаємо, що 2021 року до довгого списку номінантів на здобуття Премії потрапило 10 книжок.

Їх оцінювала Капітула, до складу якої ввійшли: письменник, президент Українського ПЕН, голова Капітули Андрій Курков; українознавиця, перекладачка, віцепрезидентка Українського ПЕН Оля Гнатюк; літературознавиця, членкиня-кореспондентка НАНУ (Інститут літератури) Тамара Гундорова; письменник, філософ, журналіст, лауреат Премії 2018 року Володимир Єрмоленко; мистецтвознавиця, лауреатка Премії 2019 року Діана Клочко; філософ, есеїст, лауреат Премії 2020 року Тарас Лютий; літературознавець, керівник видавничої програми Українського наукового інституту Гарвардського університету Олег Коцюба; декан Києво-Могилянської Бізнес-Школи Олександр Саврук; літературознавиця Елеонора Соловей; журналістка, виконавча директорка Українського ПЕН Тетяна Терен; головний редактор видавництва “Дух і Літера” Леонід Фінберг.

Премія імені Юрія Шевельова була заснована 2013 року. Вона присуджується раз на рік українському авторові за художню та наукову есеїстику, опубліковану протягом останнього року. Нагорода відзначає внесок у невідʼємні для цього жанру цінності: незалежність думки та витонченість стилю. До розгляду приймаються художні або наукові есеї українських авторів, опубліковані в паперовому вигляді протягом календарного року.

Лауреатами Премії минулих років стали Тарас Прохасько (“Одної і тої самої”), Андрій Портнов (“Історії для домашнього вжитку”), Костянтин Москалець (“Сполохи”), Олександр Бойченко (“Більше/менше”), Вахтанґ Кебуладзе (“Чарунки долі”), Андрій Любка (“Саудаде”), Володимир Єрмоленко (“Плинні ідеології”), Діана Клочко (“65 українських шедеврів. Визнані й неявні”), Тарас Лютий (“Культура принад і спротиву”).

Засновники Премії: Український ПЕН, Києво-Могилянська Бізнес-Школа, Видавництво “Дух і Літера”, Центр юдаїки, Український науковий інститут Гарвардського університету.

13-18 грудня в рамках Премії імені Юрія Шевельова вже вчетверте в Києві відбудеться мініфестиваль “Дні есеїстики”, покликаний популяризувати жанр есею та привертати увагу до творчості найвідоміших авторів-есеїстів.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.