Прем’єрі фільму «Тіні забутих предків» виповнилося 55 років

Прем’єрі фільму «Тіні забутих предків» 4 вересня 2020 року — 55 років. Як повідомляє ukrpohliad.orgу цьому зв’язку закарпатський науковець і режисер В’ячеслав Бігун представляє нову стрічку «Тіні Івана Чендея». Вона вперше документально підтверджує провідну роль закарпатського письменника Івана Чендея у створенні цього фільму. Короткометражна стрічка, яка вже демонструється на фестивалях, показує, що І. Чендей був головним сценаристом фільму ― екранізації карпатської історії любові та кінообразу української душевності.

Фільм «Тіні Івана Чендея» — третій фільм режисера в серії кіноновел про І. Чендея, робота над якими почалася в 2016 році. У 2018 році побачила світ стрічка «Криниця Чендея», в 2019 — «Ясенова Івана Чендея», створені в співпраці з О. Гаврошем та родиною письменника. В «Тінях» глядач мандрує на гуцульський фестиваль у Верховині, знайомиться зі спогадами дружини письменника, яка вже пішла засвіти, але ще засвідчила співпрацю Чендея і Параджанова. Далі — навідується до Центрального архіву-музею літератури і мистецтва. Тут чендеєзнавець, професор Сидір Кіраль віднаходить оригінал першого сценарію фільму «Тіней забутих предків», над яким письменник працював між 23 серпня та 6 вересня 1962 року. Директорка музею Олена Чижова представляє і подальші версії сценарію, до роботи над яким долучився Параджанов.

Нагадаємо, що прем’єра «Тіней забутих предків» відбулася 4 вересня 1965 року, і тривалий час ім’я Чендея не згадувалося в титрах з огляду на опалу, організовану проти нього режимом і недоброзичливцями. Про роль письменника, кіносценариста з Тячівщини у створенні фільму почали згадували лише в останні роки, його доробок частково представлено у виставці «Кадри долі» (2019) про знакові постаті українського кінематографу, поряд із доробком О. Довженка, Л. Бикова та інших.

Стрічка «”Тіні” Івана Чендея» вже знайшла відгук у глядачів і відбірників кінофестивалів. У липні та серпні 2020 року її продемонстрували на VII Міжнародному фестивалі історичного кіно «Поза часом» та Kinosaray 2020 Positive Film Festival. Вже відомо, що в вересні та жовтні її демонструватимуть на Запорізькому міжнародному кінофестивалі ZIFF та Карпатському гірському міжнародному кінофестивалі. Побачать її і на черговому «Чендей-Фесті» 10-14 вересня за участі родини письменника, літераторів, кінознавців, виконавиці ролі Марічки в «Тінях» Лариси Кадочнікової.

В’ячеслав Бігун ― кінематографіст і вчений-юрист, автор близько 600 публікацій та 25 фільмів, удостоєних більше 50 відзнак і 150 номінацій, зокрема відомий такими стрічками, як «Серце мами Гонгадзе», «Сильні духом», «Як тебе не любити».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал