Позбавлятися рудиментів совка і «русского міра»: скасувати святкування 9 травня

Верховна Рада має ухвалити рішення відмовитися від державного свята «День перемоги 9 травня», а натомість щорічно відзначати 8 травня День пам’яті і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Про це сказала народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар в коментарі Прямому.

«Україна змінилася за останні вісім років, і особливо вона змінилася з 2014 року. І саме політика «Армія, мова, віра» дала можливість країні мати сили для спротиву, зробила Україну українською», – сказала Сюмар.

«Тоді не все вдалося через постійні перепони, які чинили різні люди, які хотіли помиритися з росіянами, вести з ними бізнес, які говорили «какая разница», ми маємо жити діджиталізацією, а не якимись старими поняттями типу армії, віри, мови. Але життя саме довело, що насправді армія зараз боронить Україну, віра – це незалежність української церкви від Росії як символ історичної незалежності, національної ідентичності», – зауважила депутатка.

За її словами, в 2014 році в Криму і на Донбасі свідомість була значною мірою проросійською.

«Мова безперечно важлива, мова ідентичність народу, і насправді в 2014 році заїхали і залишилися саме там, де говорили російською, де сприймали інформацію російською мовою. Це треба усвідомлювати», – додала Сюмар.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Вона сподівається, що Верховна Рада ухвалить рішення відмовитися від державного свята 9 травня, а натомість щорічно відзначати 8 травня День пам’яті і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

«Сподіваюся це буде ухвалено, тому що це радянська ідентичність, яка, як на мене, стала однією з причин цієї війни. Тому що гасло росіян в цій війні «Можем повторить», їм дуже потрібна була та «великая победа», і вони не задумувалися про те, якою високою ціною це було, що війна це не про «победу», це про біль, страждання мільйонів людей, це про величезні жертви, це про величезну розруху. Це те, чого не враховувала радянська пропаганда, це те, що не брала за основу російська пропаганда, яка дійшла до того, що «Можем повторить великую победу», – наголосила Сюмар.

«Думаю, що це була одна з причин вторгнення в Україну. Ми маємо назавжди сказати, що і Друга світова війна, і події, які відбуваються зараз в Україні, російсько – українська війна – це біль, страждання. Треба вшановувати жертв, як це робить Європа 8 травня, і не влаштовувати танці на кістках, як це робить росія 9 травня, бо це призводить до трагедії», – зазначила депутатка.

prm.ua