Повернути на батьківщину: Нідерланди готові викупити у Ротшильдів полотно Рембрандта за €165 млн

Міністерство освіти, культури і науки Нідерландів повідомило парламент країни про те, що уряд відклав €150 млн на покупку полотна Рембрандта “Прапороносець”.

Якщо парламент схвалить виділення цієї суми, Рейксмузеум і Асоціація Рембрандта додадуть решту суми, якої бракує — нинішні власники з родини Ротшильдів хочуть отримати за картину €165 млн.

Про це повідомляє The ArtNewspaper, передає inshe.tv.

 

“Прапороносець”- один з безумовних шедеврів Рембрандта; крім того, він нерозривно пов’язаний із історією Нідерландів. І тепер з’явилася можливість придбати останній твір Рембрандта такого рівня», — йдеться у повідомленні відомства. Його автори наголошують, що «картина століттями знаходилася у приватних колекціях, у тому числі короля Англії та – з 1844 року – сім’ї Ротшильдів».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

На цьому полотні 30-річний Рембрандт зобразив себе в образі прапороносця, які були на передовій у битвах Вісімдесятирічної війни, війни за незалежність Нідерландів. Картина написана за шість років до «Нічної варти», в 1636 році, коли художник під впливом Тиціана почав вільніше працювати пензлем і використовувати густе імпасто.

«Це останній шанс купити картину такої неймовірної важливості, яка стала художнім проривом Рембрандта, предтечею „Нічної варти“. Вона тісно пов’язана з нідерландською культурою та історією та символізує бунтарський дух художника та його країни. Ми маємо докласти всіх зусиль для того, щоб картина повернулася до Нідерландів», — каже директор Рейксмузеуму Тако Діббітс. У разі успішної покупки “Прапороносця” планують показати на пересувній виставці, а потім розмістити у галереї Слави Рейксмузеуму.

У 2019 році Міністерство культури Франції відмовилося видати дозвіл на вивезення картини, яка належить спадкоємцям Елі де Ротшильда, сподіваючись зібрати гроші на її викуп. Але ціна виявилася надто високою. І тепер французький парламент оголосив, що відмовляється від права викупити твір, якому надано статус національного надбання, оскільки необхідні кошти зібрати не вдалося.

У 2016 році Франція та Нідерланди спільно викупили у барона Еріка де Ротшильда портрети Мартена Солманса та Оп’єн Коппіт кисті Рембрандта загальною вартістю €160 млн. Експонуються полотна завжди разом і поперемінно у Рейксмузеумі та Луврі.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.