Постріл в українську мову – постріл в українську Україну

19 липня 2024 року у Львові на вулиці Масарика вчинено підлий замах на життя Ірини Фаріон. Був день. По вулицях ходили люди. А вбивця спокійно чатував на свою жертву кілька тижнів під її будинком.  Постріл був професійний, у скроню. Через кілька годин Ірина Фаріон  померла в лікарні.

Вона передчувала свою смерть: «Я не боюсь СВОЄЇ смерті. Такі як я СВОЄЮ смертю не вмирають!»

Український мовознавець, педагог, науковець, доктор філологічних наук, професор, політик, народний депутат Верховної ради України VII скликання (2012-2014), колишня голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету ВРУ з питань науки і освіти, політичний та громадський діяч, публіцист, блогер. Член Політради ВО «Свобода» (2005-2024)…

Особлива заслуга Ірини Фаріон у розбудові України – формування нового законодавства функціонування української мови як державної. А коли над Законом про українську мову нависла спровокована московією загроза – Ірина Фаріон зі стократно помноженою енергією кинулася до Конституційного Суду України для захисту мовного майбутнього нашої держави. Перемога демократичних сил у відстоюванні позицій української мови стала найвищою нагородою особисто для Ірини Фаріон.

Та попри колосальну громадську роботу Ірина Фаріон не полишала ні на день праці науковця. І саме в ці роки вона з блиском захищає  в Інституті української мови  НАН України свою докторську дисертацію, у якій відтворила боротьбу українців за своє мовне унезалежнення ще за часів Речі Посполитої, у ХУІ-ХУІІІ столітті. Саме цю книгу треба читати нашим політикам, щоб вони могли збагнути неперервність боротьби українців за свою мовну ідентичність, за свій національний вибір.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Робочого кабінету  їй було завжди замало: прагнула активного відкритого діалогу, дивлячись в очі своїм слухачам, заряджаючи їх і заряджаючись від них.

У медійному просторі заснувала телевізійний культурологічний проєкт «Велич особистості» (2013-2019) на парламентському телеканалі «Рада», метою якого була популяризація знакових постатей української історії, культури, політики. Створила 160 програм. З метою висвітлення життя видатних українців заснувала й стала автором телевізійного проєкту «Ген українців» (2019-2023) на львівському телеканалі «НТА».

Створила два авторські YouTube-канали (Iryna Farion та Студія Фаріон), де вела проєкти «ПротиАнглізм», «ПолітОгляд» та «Курси з культури української мови». Опублікувала понад 200 публіцистичних студій на найрозмаїтіші проблеми українського життя.

Упродовж багатьох років була членом Наглядової ради Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Разом з Михайлом Слабошпицьким активно обороняла конкурс, над яким неоднораз була загроза закриття. Заснувала і фундувала власну премію імені Олени Пчілки для переможців конкурсу, яку щороку вручала на церемонії нагородження, переливаючи свою енергетику усім присутнім.

Ірина Фаріон завжди була безкомпромісною і принциповою у відстоюванні  національних ідей. Україна, Нація – понад усе! – було гаслом її життя. Вона постійно підкреслювала глибинну тезу: мова – це основа національного буття і розбудови майбутньої України. Її доглибно хвилювали прояви безмовності і мовного каліцтва, деформація національної свідомості багатьох українців. Вона будила оспалих, самозакоханих українців, нагадуючи їм щораз, хто вони і яких великих предків є нащадками.

Ірину Фаріон весь час бентежив стан загроження української мови в Україні, прихована нова русифікація, облудне поєднання слів турботи про українську мову з її тихим і послідовним обмеженням у функціонуванні. Не боялася називати процеси, дійових осіб, закамуфльовані акції, спрямовані на звуження функціонування української мови в Україні. Не боялася мати вигляд постійного сторожа при своїй мові. Наслідки прихованої нової русифікації, утвердження у різних іпостасях руського міра в Україні – це сьогоденна російсько-українська війна. Війна за цивілізаційний вибір. Від результатів нашого незламного відстоювання інтересів України залежить завтрашній день України як держави. І особлива її увага була до мови у  деформованій національній свідомості багатьох українців. Русскій мір там, гдє говорят по-русскі, – твердять наші вороги. Ірина Фаріон це розуміла чітко і била на сполох усі ці роки.

Добре підготовлене вбивство Ірини Фаріон стоїть в одному ряду з убивствами національних українських героїв Симона Петлюри, Євгена Коновальця, Степана Бандери,  Володимира Івасюка, Ігора Білозіра…

Сьогодні вона вже одна з них у пантеоні національних героїв!

Слава Україні! Героям слава!

Ірина Фаріон серед них!

 

Павло Гриценко, директор Інституту української мови НАНУ

Володимир Загорій, президент Ліги українських меценатів

Олександр Огороднійчук, член Ліги українських меценатів

Владислав Сердюк, член Ліги українських меценатів

Світлана Короненко-Слабошпицька, виконавчий директор Ліги українських меценатів