Посол Китаю в США: Китай спробував би зупинити вторгнення Росії в Україну, якби знав про це заздалегідь

У Китаї повідомили, що твердження про те, що країна знала про цю війну, чи погоджувалася з нею, чи мовчазно підтримувала її, є чистою дезінформацією.

Посол Китаю в США написав статтю в The Washington Post, «щоб повністю роз’яснити та розвіяти будь-які непорозуміння та чутки» про позицію країни щодо російського вторгнення в Україну.

«Були заяви про те, що Китай заздалегідь знав про військові дії Росії* і вимагав від Росії відкласти їх до завершення зимових Олімпійських ігор. Нещодавні чутки також стверджували, що росія шукає військову допомогу у Китаю», — пише Цинь Ган.

“Дозвольте мені сказати це відповідально: твердження про те, що Китай знав про цю війну, погоджувався з нею або мовчазно підтримував її, є чистою дезінформацією”, – пише він.

«В Україні перебувало понад 6000 громадян Китаю. Китай є найбільшим торговим партнером Росії та України, а також найбільшим імпортером сирої нафти та природного газу у світі. Конфлікт між Росією і Україною не йде на користь Китаю», — пише він.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Якби Китай знав про кризу, що насувається, ми б зробили все можливе, щоб запобігти її».

Радник США Джейк Салліван і старший радник Китаю із зовнішньої політики Ян Цзечі зустрілися на початку цього тижня в Римі, і адміністрація Байдена дедалі більше стурбована тим, що Китай використовує війну в Україні для просування довгострокових інтересів Пекіна у його конкуренції зі Сполученими Штатами.

Кремль спростував повідомлення про те, що він запросив китайську військову техніку для використання у війні.

cursorinfo.co.il