Пошкодження та знищення культурної спадщини російськими окупантами в Криму: Докова Башта в м. Феодосія

Експертами громадських організацій «Євромайдан-Крим», «Регіональний центр прав людини», «Українська Гельсінська спілка з прав людини», представниками Крайової Ради Українців Криму проведено аналіз окремих фактів порушень міжнародного права та національного права України, що призвели до знищення чи пошкодження об’єктів матеріальної культурної спадщини України в Криму або загрозу такого знищення/пошкодження.

Деякі із зазначених фактів в адаптованій для широкого кола читачів формі включено до цієї публікації. Під час підготовки матеріалів використано інформаційно-аналітичні матеріали сайту Голос Криму.Культура.

Докова Башта є частиною середньовічної фортеці XIV століття, побудованої за часів, коли місто Феодосія перебувало під владою Генуезької республіки. Враховуючи особливості фундамента, попри те, що її стіни століттями омивалися морем, Башта залишається однією з найбільш якісно збережених історичних споруд району «старого міста» Феодосії.

Уперше Докова Башта була взята під охорону як історична архітектурна пам’ятка ще за часів Радянського Союзу в 1963 році. Після проголошення Україною незалежності цей охоронний статус і надалі продовжував визнаватися, а в червні 2020 році пам’ятка була прирівняна до об’єктів культурної спадщини національного значення, про що була внесена відповідна інформація до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Після окупації Російською Федерацією Кримського півострова охоронний статус Докової Башти формально не був визначений. Лише за 6 років окупації, у березні 2020 року її було зараховано до об’єктів культурної спадщини федерального значення.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

14 квітня 2021 року окупаційна влада експропріювала цей об’єкт та перевела його в статус муніципальної власності міста Феодосія.

На практиці ж окупаційна влада не дотримується охоронного статусу Башти. Станом на сьогодні її фундамент та стіни руйнуються внаслідок будівництва причалу в безпосередній близькості до історичної пам’ятки. Через будівництво один із кутів Башти почав підмиватися морем, частково була зруйнована баштова кладка, з’явилися тріщини на стіні.

Сергій МОКРЕНЮК, Максим ТИМОЧКО, Евеліна КРАВЧЕНКО

voicecrimea.com.ua

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.