Порушники закону про мову: телеканали “Інтер”, “Україна”, “ICTV”, “Мега”, “НТН”, “К1”

Перші наслідки дії закону про українську мову не забарилися – за його порушення буде покарано низку теле- та радіокомпаній. Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

За його словами, на виконання Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, а точніше, норм, передбачених абзацами першим – третім частини шостої ст. 23 документу, якими визначено, що мовою поширення та демонстрування фільмів в Україні є державна мова, було проведено перевірку діяльності 28 телерадіоорганізацій.

Ці компанії транслюють свою продукцію на всю країну.

Кого оштрафують?

В результаті перевірки виявили порушення закону про державну мову – більша частина фільмів та серіалів демонстрували російською мовою. Це телеканали “Інтер”, “Україна”, “ICTV”, “Мега”, “НТН”, “К1”. Щодо порушників склали відповідні акти.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Що показували?

На телеканалі “Інтер” зафіксували шість порушень, “Україна” – п’ять порушень; “Мега” – два порушення; “ICTV” – два порушення; “К1” та “НТН” – по одному порушенню. Всі вони показували телесеріали та мультфільми російською мовою.

«Скажіть, будь ласка, в Законі Про телебачення і радіомовлення Стаття 10. Мова аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації говориться про виняток для фільмів, створених до серпня1991 року тобто радянського виробництва. Чи є порушенням трансляція їх з субтитрами українською мовою? Тому що таких фільмів на телебаченні транслюється безліч», – запитують в чиновника громадяни.

«Сумніваюсь, що в Росії є передачі на інших мовах, чому в нас так має бути?», «Плювати на закони хотіли ці олігархи, які є власниками згаданих 6 каналів. Немає жодного сумніву, що ці канали й надалі будуть послуговуватися мовою окупанта», «Штрафувати і гроші – в казну. А потім позбавляти ліцензії ,якось без них переживемо», – вимагають українці.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.