Портрет юної коханки Пікассо виставлять на торги за $ 55 млн

Згідно з думкою експертів-аукціоністів Christie’s, така стартова ціна роботи Пабло Пікассо «Жінка, що сидить біля вікна» (1932).  На ній художник зобразив свою молоду кохану Марію-Терезу Вальтер, музу складного творчого періоду.

Портрет «Жінка, що сидить біля вікна» (Femme Assise Près d’une Fenêtre) буде виставлений на нью-йоркські торги британського аукціонного дому Christie’s 11 травня. Про це повідомляє vokrugsveta.ua.

Представник Christie’s Ванесса Фуско розповіла, що 1932 рік став переломним для 50-річного Пікассо.  Він був знаменитий і визнаний критиками.  При цьому художник знаходився на творчому роздоріжжі.  Він не знав, куди йому рухатися далі.

Роман з 17-річною Марією-Терезою Вальтер художник зав’язав, коли йому було 45. У той час він був одружений на росіянці балерині Ользі Хохловій.

Юна Марія-Тереза ​​стала джерелом натхнення і натурницею для деяких найвідоміших скульптур, малюнків і полотен Пабло Пікассо.  Вона народила від художника дочку Майю.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Завершилися ці романтичні відносини, коли у Пікассо з’явилася нова кохана – Дора Маар.  Надалі художник підтримував Марію-Терезу фінансово, але так ніколи на ній і не одружився.

Вперше картину «Жінка, що сидить біля вікна» виставили на торги в 1997 році: це був аукціон все тієї ж нью-йоркської філії Christie’s.  Тоді портрет пішов з молотка за 7,5 млн дол.

А останній раз портрет коханки Пікассо став аукціонним лотом в лютому 2013 року.  Тоді на аукціоні Sotheby’s в Лондоні його продали за майже 45 млн доларів.

Нещодавно нинішній власник картини надав роботу на виставку «Пікассо тисячу дев’ятсот тридцять дві», яка пройшла в Музеї Пікассо в Парижі.  А до цього, в 2017-2018 роках, портрет експонувався в галереї «Тейт» в Лондоні.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.