Попри пандемію розпочато ХХІ-й Міжнародний конкурс з української мови імені П.Яцика

Попри коронавірус двадцять перший конкурс має відбутися! Бо є речі визначальні для держави. І мова – це основа основ, – саме так думали організатори конкурсу, коли почули розмови про те, що варто відкласти його проведення до закінчення епідемії. Життя ж бо не відкладають на потім!

Тож, 9 листопада, у День української писемності і мови, у столичному військовому ліцеї імені Івана Богуна було урочисто відкрито ХХІ-й мовний марафон.

В урочистій церемонії взяли участь міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов, мовний омбудсмен Тарас Кремінь, голова журі конкурсу, директор Інституту української мови НАНУ Павло Гриценко, заступник голови ВУТ «Просвіта» Георгій Філіпчук, начальник ліцею, Герой України, генерал-майор Ігор Гордійчук. Провів дійство виконавчий директор, співголова координаційної ради конкурсу Михайло Слабошпицький.

Це принципово важливо і символічно: конкурс  відкриває саме військовий навчальний заклад. Це своєрідний акцент: йде війна, й українська мова також бере в ній участь. З нашого боку.

Отже, ліцей опівдні 9 листопада ліцеїсти-богунівці подали сигнал усій Україні та світовій українській діаспорі про те, що 21 конкурс імені Яцика розпочато!

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Одне з багатьох привітань, одержаних виконавчою дирекцією Ліги українських меценатів. Воно – від Союзу українок Австралії – одного з незмінних меценатів мовного марафону.

 

В І Т А Є М О!

Виконавчу дирекцію Ліги українських меценатів

Президента в/ш. п. Володимира Загорія

Голову журі конкурсу в/ш. п. Павла Гриценка

Виконавчого директора в/ш. п. Михайла Слабошпицького

Вельмишановнi організатори і учасники XХІ Міжнародного конкурсу з української мови ім. Петра Яцика, учителі, викладачі і батьки!

З великою приємністю вітаємо Вас від імені Союзу Українок Австралії  з цим традиційним святом – відкриттям ХХІ Міжнародного конкурсу з української мови ім. Петра Яцика, що відбудеться в ліцеї ім. Івана Богуна у Києві.  У цей складний і тяжкий час пандемії коронавірусу, що далі вирує і спричиняє тяжкі загрозливі умови життя для людства, ми бажаємо усім Вам доброго здоров’я, сил і витривалости. Хай береже Вас Господь Бог! Конкурс ім. Петра Яцика є не тільки потрібний для збереження української мови – він необхідний! У цьому мовному змаганні духовного  відродження  щороку беруть  участь школярі, студенти, учні профтехнічних закладів та військовики  з усіх областей і куточків України  та інших країн світу, включно з Австралією. ”Честь і Xвала Вам“. Боротьба за Україну і українську мову далі йде. Переживши лихоліття довгого і тяжкого поневолення, сьогодні Україна Незалежна! Відродження народу – це велика радість! Але ж пам’ятаймо,  що наш запеклий московський ворог нахабно і підступно  намагається знову підкорити український народ, знищити нашу мову, iсторію і культуру. Ніколи і нізащо не можемо цього допустити!   Тож,  будьмо непохитно сильними!!!

Дорогі юні учасники конкурсу! Ви приступаєте до участі у цьому важливому  мовному змаганні з української мови, у ХХІ конкурсі ім. Петра Яцика. Ми вітаємо Вас і бажаємо Вам успіху та великих досягнень і злетів у вашому житті, навчанні та в майбутньому!!! Завжди пам’ятайте і знайте, що українська мова – це невід’ємна частина української культури, це основа нації,  душа і скарб  народу. Українська мова є одна з наймилозвучніших і найбільш красивих давніх мов світу! Пишайтесь нею, любіть її  i прославляйте!

Ось молитва Т. Шевченка:     Молю, ридаючи благаю,

Пошли, подай душі убогій силу,

Щоб огненно заговорила,

Щоб слово пламенем взялось,

Щоб людям серце розтопило,

І на Україні понеслось,

І на Україні святилось

Те слово – Божеє кадило

Кадило істини! Амінь.

 

                                                         Союз Українок Австралії

Лобомира Квасниця-Кей, голова Валентина Домазар, культурно-освітній референт

 

На фото: Михайло Слабошпицький і Тарас Кремінь.