Понад третина українських редакторів отримують 5-10 тис на місяць – опитування

До Всесвітнього дня книги та авторського права (23 квітня) Асоціація українських редакторів за підтримки Книжкової палати імені Федорова провела опитування, аби дізнатись, чи належно в Україні поціновують редакторів. Як повідомляє suspilne.media, попередні результати були опубліковані на сайті Асоціації.

Першим питанням було “Чи вважаєте Ви, що редакторський фах в Україні неналежно поцінований?”. Більшість респондентів, а саме 89%, відповіли “Так”.

Друге питання вже було присвячене оплаті праці – у фіксованій місячній заробітній платні або ж у гонорарі за 1 тис. знаків.

Понад третина опитаних редакторів (34,1 %) отримують від 5 до 10 тис. грн на місяць, що трохи більше мінімальної зарплатні (від 1 січня 2021 року мінімальна зарплата в Україні становить 6 тис. грн). 14,2 % опитаних редакторів мають зарплату 10-15 тис. на місяць, 6,7 % отримують 15-20 тис. на місяць. Лише 2-3 % опитаних редакторів зазначили, що їхня місячна зарплата перевищує 20 тис. грн.

Третє питання: “Якою ж, на думку редакторів, має бути гідна зарплата?”. Оптимальною винагородою за редакторську працю, на думку респондентів, є 20-25 тис. на місяць (32,5 %) або 15-20 тис. на місяць (28,1 %), якщо це постійна зайнятість, та 30-50 грн за 1 тис. знаків (23,6 %), якщо це оплата за роботу над конкретним проєктом.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

На запитання “Що варто зробити, щоб редактори вийшли з “тіні” автора, видавця, перекладача тощо?” (від радянських часів ім’я редактора ставлять на останній сторінці книжки) понад 70 % опитаних обрали відповідь “Проводити фахові заходи для підвищення статусу редактора в суспільстві”.

В онлайновому опитуванні взяли участь 540 редакторів. Вибірку сформовано методом стихійного відбору: анкету було розміщено у закритій групі Асоціації українських редакторів “Редакторська майстерня” (744 учасники) і розіслано видавцям за базою е-пошт Книжкової палати України.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.