Померла відома українська письменниця Світлана Йовенко

7 листопада, на 77-му році життя, вранці померла українська письменниця, лауреат премії ім. Леоніда Вишеславського «Планета поета»  Світлана Йовенко. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомила письменниця Любов Голота.

«Цього ранку нас покинула Світлана Йовенко, померла в реанімації ковідного відділення 10-ої київської лікарні.

Світлана Андріївна Йовенко народилася 20 вересня 1945 року в Києві. Все її життя, навчання, праця пов’язані з літературою. Після яскравого дебюту в 16 років ім’я Світлани Йовенко завжди було на слуху в любителів поезії, вона автор багатьох збірників лірики, автор прозових книжок, літературних есе та статей, спогадів. Зараз, в цю хвилину, я не можу вповні зосередитися, аби назвати всі факти Світланиної літературної біографії. Величезний жаль переймає за цією красивою, життєлюбною людиною, за її усмішкою, голосом, прикметливим голубооким поглядом, вечірніми дзвінками, постійним вглибанням в літературні і суспільні події… Світлана залишила в жалю свою доньку Іванну, онуку Софію, близьку й далеку рідню.

Її знали всі українські поети і письменники, які друкувалися у видавництві “Дніпро”, журналі “Вітчизна”, сусідували з нею в письменницькому будинку на Гончара,52.

Її знали і любили університетські друзі, вірні читачі, чорнобильці, – адже Світлана неоднораз відвідувала зону, брала участь у створенні фільмів Роллана Сергієнка, укладала антології, написала вірші й поему, цілий ряд прозових творів, високо оцінених читачами… Світлана Йовенко зробила надзвичайно багато на літературній ниві, і, сподіваюся, їй воздасться за зроблене вдячною пам’яттю людей небайдужих до неї, до письменницької праці, до втомливого життя літніх письменників, які стали жертвами пандемії…

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Книгу вибраної лірики Світлана Йовенко назвала “ЛЮБОВ І СМЕРТЬ”. Зокрема, там є сторінки, присвячені Миколі Вінграновському, вірші,  які закохані присвячували одне одному. Сьогодні, в день 85-річчя Миколи Степановича, Світлана стане перед Господнім престолом. Її сповіддю будуть її прекрасні, майстерні, щирі вірші, за які Бог простить гріхи вільні й невільні і упокоїть її там, де праведні спочивають.

На жаль, такі часи, що маємо допомагати на погребіння. Тому ті, хто може в тяжку годину допомогти дочці Іванні, просимо пересилати посильну допомогу на картку Приватбанку:

5363 5423 0843 3284».

Колектив редакції “Української літературної газети” висловлює щирі співчуття рідним і близьким Світлани Андріївни Йовенко з приводу тяжкої втрати.