Померла письменниця Софія Буняк

1 грудня на дев’яностому році померла письменниця Софія Буняк. Про це повідомляє smoloskyp.org.ua з посиланням на літературознавця Елеонору Соловей, яка минулого року впорядкувала книжку мемуарної прози пані Софії “У калейдоскопі долі”. Твір, що ніс особливу, індивідуальну ноту в дедалі ширший оркестр мемуарів українського двадцятого століття.

Про непросту, але сповнену подій і сродної праці долю Софії Буняк важко сказати краще, ніж Елеонора Соловей: “У жорна репресій вона потрапила студенткою-першокурсницею львівського педінституту. Відбувала покарання у Новосибірській області. Після смерті Сталіна повернулася в рідні Ланівці на Тернопільщині, згодом опинилася у Москві, де прожила довгий вік, де завжди відчувала себе українкою. Столичне українство, боротьба за створення земляцтва, атмосфера шістдесятих, шістдесятництва, найближче оточення — і ширше коло людей та явищ, захоплень і розчарувань. Привабливий образ тендітної і сильної жінки, що все життя складала іспит на вірність собі і краєві, дружила з багатьма, віршувала, бідувала, трудилася, як бджілка, за найменшої можливості навідувала рідний край, долучалася до місцевого культурного життя. І ніколи на долю не нарікала. Вічна пам’ять, люба Соню, вічний спокій Вашій душі!”

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал