Померла художниця-шістдесятниця Галина Севрук

13 лютого на 92-му році пішла з життя керамістка-монументалістка, заслужена художниця України Галина Сильвестрівна Севрук. Як пише suspilne.media, про це повідомили на сторінці Facebook Музей шістдесятництва.

Севрук Галина Сильвестрівна – скульпторка-монументалістка, керамістка, живописиця, членкиня Спілки художників України, лауреатка премії Української асоціації незалежної творчої інтелігенції ім. В. Стуса, премії ім. митрополита А. Шептицького.

Галина Севрук народилася 18 травня 1929 року у місті Самарканд (Узбекистан), де тоді у вимушеній еміграції перебувала її родина. В 1930 році переїхала до України, де в 1959-му отримала диплом живописця в художній школі при Київському державному інституті.

Панно “Місто на семи горбах”, яке було представлено на стіні київського готелю “Турист”, 1985 – 1987.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Стояла у витоків виникнення Клубу творчої молоді “Сучасник”, де спілкувалась з шестидесятниками – Іваном Світличним, Василем Симоненко, Аллою Горською, Людмилою Семикіною, Василем Стусом, Євгеном Сверстюком, В’ячеславом Чорноволом, Іваном Дзюба, В’ячеславом Кушніром та іншими. Брала активну участь у проведенні вечорів, присвячених репресованим діячам культури, відмовивилася портретувати партійних діячів.

Зліва направо: Данило Шумук, Леоніда Светлична, Алла Горська, Роман і Іван Світличні; сидять – Галина Севрук та Іван Русін, 1967 рік

У 1964-1985 роках працювала в керамічній майстерні Академії архітектури, де перейнялася ідеалами діячів “Розстріляного відродження”. Там вона створила перший керамічний твір – “Плач Ярославни”.

Разом із іншими митцями у 1964 році до 150-річчя Тараса Шевченка виконала ескізи до вітража в Червоному корпусі Київського університету “Шевченко. Мати”, обрамлеий рядком поета “Возвеличу малих отих рабів німих”. Вітраж і стелу “Дерево життя” було знищено.

Панно “Плач Ярославни” і “Лісова пісня”, Галина Севрук

У 1968 році Севрук була однією із підписантів “Листа-протесту 139” – звернення проти репресій представників української інтелігенції. Через це була виключена із Спілки художників України. Протягом 20 років її творів не приймали художні виставки і не експонували в музеях.

З кінця 1970-х повернулась до роботи над монументальними полотнами. 1989 року Галину Севрук відновлюють у Спілці художників України. У 1990-2000-х роках митчиня веде керамічну студію в Київському центрі художньої творчості дітей та юнацтва.

Галина Севрук. 1950-ті

Доробок мисткині налічує понад 500 камерних керамічних творів на теми з історії України, понад 30 монументальних керамічних панно в різних архітектурних пам’ятках Києва, Чернігова, Одеси.

Твори Галини Севрук експонуються в багатьох музеях світу та у приватних колекціях (США, Канада, Росія, Німеччина). У Музеї шістдесятництва у Києві проходить постійно діюча виставка майстрині “До джерел”.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.