Помер Тадеуш Ружевич

У Вроцлаві (Польща) на 93-му році життя помер один із найвидатніших польських письменників, поет і драматург, класик польської літератури Тадеуш Ружевич. Про його смерть повідомляє польське видання Gazeta Wyborcza.

Тадеуш Ружевич народився в 1921 році. Його два брати Януш і Станіслав згодом також пов’язали своє життя з мистецтвом.

Творчу кар’єру майбутній класик почав у 17 років, опублікувавши перші замітки під керівництвом брата Януша, поета, що був страчений нацистами у 1944 році. Під час Другої світової війни Тадеуш Ружевич, учасник руху опору Армія Крайова, нелегально видав свою першу книгу «Лісова луна».

Після закінчення війни почав вивчати історію мистецтв і паралельно пробувати свої сили в поезії. У 1947 році світ побачив збірник його віршів «Неспокій».

У 1960 році Тадеуш Ружевич вперше видав п’єсу, і далі став відомий у світі саме як драматург. У польських і зарубіжних театрах йде безліч постановок за його творами. Ружевич відомий також власним «драматургічним алфавітом».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Зібрання творів письменника – це романи, кілька десятків поетичних збірок і п’єс. Тадеуш Ружевич за життя удостоївся безлічі державних і міжнародних нагород, а також звань доктора декількох університетів у Польщі і члена трьох академій мистецтв у Німеччині.

Джерело: <a href=”http://litakcent.com/2014/04/25/pishov-iz-zhyttja-tadeush-ruzhevych/”>ЛітАкцент</a>