Помер один з організаторів українського життя у Новосибірську

Як інформує ukrpohliad.org, про це повідомила Прес-служба Об’єднання українців Росії.

«З глибоким сумом сповіщаємо про відхід у вічність Володимира Мановича. Зачинателі українського руху в Росії добре пам’ятають Володимира Миколайовича, очільника української національно-культурної автономії в Новосибірську, одного із засновників Об’єднання українців Росії (ОУР) і Федеральної національно-культурної автономії українців Росії (ФНКАУР), члена Ради обох федеральних організацій, незмінного учасника конгресів українців Росії.

Після закінчення Української сільськогосподарської академії В. Манович більше 40 років працював в системі управління лісовим господарством Росії, захистив кандидатську дисертацію на тему «Розробка геоінформаційної системи для вирішення питань управління лісовим господарством». Під його керівництвом і при безпосередній участі вперше в Росії була розроблена лісова геоінформаційна система ЛісГІС, призначена для вирішення завдань управління лісами на рівнях лісництво-лісгосп-управління лісами суб’єкта Російської Федерації. У 2014 р. В. Мановичу присвоєно почесне звання «Заслуженный лесовод Российской Федерации»

В. Манович проніс через все життя любов до своєї Батьківщини – України, української мови, української культури. Він був одним із засновників Української національно-культурної автономії Новосибірська, яка виросла з Товариства української мови. В. Манович довгий час очолював автономію після відходу головного натхненника новосибірських українців відомого вченого академіка Йосаафа Ладенка і проявив себе як мудрий керівник, якому вдалося згуртувати українців Новосибірська і проводити громадську роботу на високому рівні. Внесок В. Мановича в українське життя Новосибірська став особливо відчутним після його від’їзду з Новосибірська, невдовзі після якого українська громада Новосибірська розкололась на кілька груп, з’явились угодовські організації. Дійшло до утворення маріонеткової регіональної національно-культурної автономії українців Новосибірської області, яка увійшла в число засновників федеральної маріонеткової автономії на чолі із сумнозвісним Безпальком, створеної після ліквідації ОУР і ФНКАУР у 2012 р.

В. Манович підтримував міцний зв’язок з батьківською землею, передав кошти на будівництво церкви в рідному селі.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Українські громадські організації Росії складають свою пошану В. Мановичу, який своєю діяльністю заслужив великий авторитет, як патріот України, носій українського духу, який був і залишиться прикладом жертовного служіння Україні».

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.