Помер французький режисер Бертран Таверньє

Режисер Бертран Таверньє помер на 80-му році життя. Про смерть французького кінематографіста повідомив «Інститут Люм’єр», який він очолював.

«Інститут Люм’єр… із великим сумом повідомляє про смерть цього дня Бертрана Таверньє», – як пише zn.ua, про це йдеться в повідомленні, опублікованому на сторінці організації у Twitter 25 березня. Причину смерті кінематографіста в «Інституті Люм’єр» не називають.

Кінокритик Бертран Таверньє почав знімати власні фільми в середині 1970-х років. Серед трьох десятків картин режисера найбільше визнання публіки і критиків отримав фільм 1986 року «Опівнічний джаз», головну роль в якому виконав відомий американський саксофоніст Декстер Гордон. Композитор Гербі Генкок отримав «Оскар» за музику, а сам фільм був відзначений низкою премій і номінацій. Зокрема, премією за кращий фільм Венеціанського кінофестивалю.

Кримінальна драма 1995 року «Приманка» отримала «Золотого ведмедя» на 45-му Берлінському кінофестивалі. Таверньє – неодноразовий лауреат премії «Сезар», на його рахунку премія за кращу режисуру Каннського кінофестивалю і премія БАФТА.

Бертран Таверньє разом із Анджеєм Вайдою, Вімом Вендерсом, Педро Альмодоваром і іншими відомими режисерами вимагав звільнити з російської в’язниці Олега Сенцова.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.