Помер багаторічний головний редактор журналу «Всесвіт» Олег Микитенко

26 жовтня у засвіти відійшов багаторічний головний редактор журналу «Всесвіт» Олег Іванович Микитенко.

Олег Микитенко — людина, глибоко закорінена в буття українського слова. Від молодих років як редактор уболівав за долю української класичної літератури, готуючи серію української класики. З 1958 року – «всесвітянин». Понад 60 років у редакції журналу «Всесвіт» — це видається чимсь неймовірним сьогодні, коли людина віддає себе одній справі. Проте це відданість праці, яку любиш.

Скільки неймовірних перекладів було опубліковано в журналі з 1958 року (Маркес, Орвелл, П’юзо, Льйоса, Мілош…)! Олег Іванович був одним із тих, хто прагнув «об’єднувати землі». Він підтримував перекладачів, уболівав, щоб у журналі «Всесвіт» були надруковані лише найкращі високохудожні переклади.

Чимало років свого життя віддав богемістиці, бо надзвичайно любив чеську літературу. Звичайно, як і твори української класики. Олег Іванович був із тих людей, які вірять у Слово. Він справді жив своєю працею, жив перекладами, редагуванням. Кожний матеріал ретельно перечитував, виставляв чіткі графіки, прагнув, щоб на роботі був порядок, щоб виробництво журналу нагадувало роботу злагодженого годинника.

Олег Іванович Микитенко — справді людина-епоха. Вишуканий естет, людина з прекрасним художнім смаком. Якщо він і давав поради, то вони були вкрай виважені й мудрі.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Олег Микитенко умів підтримувати і словом, і ділом. Ми разом відвідали кілька міжнародних перекладацьких заходів у різних країнах світу. І Олег Іванович, непоказний, делікатний, розкривався в своєму слові, коли виходив до мікрофона. Десь він розумів, що в світі переклад перетворюється на індустрією. Але глибинно він був переконаний, що жодні обмеження не повинні перешкоджати в доступі до літератури.

Олег Іванович захоплювався культурою 1920-х рр., перечитував до кінця літературні журнали та альманахи того періоду, коли кипіло життя українського аванґарду й модернізму. Знався на архітектурі й живописі, був надзвичайно освіченою людиною з енциклопедичним знанням.

Не віриться, що Олега Івановича не стало. Просто не віриться… Здавалося, що він буде з нами завжди…

У рік 95-річчя журналу «Всесвіт» прощаємося з тим, хто в найтяжчі роки зміг зберегти журнал, який є частиною української культури.

Дмитро Дроздовський,

головний редактор журналу «Всесвіт»