Польський письменник може сісти на 3 роки за одне слово

Між критикою і образою – дуже тонка грань. Особливо якщо йдеться про президента. Якби в Україні діяв закон, аналогічний польському, то під слідством перебувала б не одна сотня користувачів соцмереж.

Про те, що на письменника Якуба Жульчика заведено кримінальну справу, стало відомо в березні 2021 року. У 2020-му президент Польщі Анджей Дуда в Twitter помилково привітав президента США Джо Байдена з успішною президентською кампанією, а не з перемогою на виборах, і вказав, що чекає «номінацію колегії вибірників».

Як пише zib.com.ua, письменник у коментарях дорікнув главу держави в нерозумінні американського електорального процесу і підкреслив, що терміну «номінація колегії вибірників» не існує. «Джо Байден — 46-й президент США. Анджей Дуда — дебіл », — підсумував він.

Прокуратура порушила кримінальну справу проти письменника і передала обвинувальний висновок до Окружного суду Варшави.

На попередньому засіданні письменник стверджував, що своїми словами не хотів образити президента, а лише хотів покритикувати за необізнаність в електоральному процесі США. Його адвокат також звернув увагу, що письменник опублікував свої слова в соціальних мережах, а не стояв із цим написом «перед президентським палацом». Проте, суд залишився на стороні обвинувачення і відхилив клопотання про закриття справи.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Дата першого слухання у справі ще не призначена. Імовірно воно відбудеться наприкінці жовтня — на початку листопада цього року. В разі, якщо Я.Жульчіка визнають винним в образі президента, йому загрожуватиме до 3 років позбавлення волі.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.