Покажуть “заборонені” українські фільми – відновлює роботу “Довженко-центр”

Київський “Довженко-центр” відновлює покази кіно. Разом із кінотеатром Kino42 там представлять цикл “Дивне, химерне, фантастичне”.

Нова програма включатиме фільми жахів. Про це повідомив “Довженко-центр” у Facebook.

У циклі “Дивне, химерне, фантастичне” покажуть класику і ті українські фільми, які не були популярні, але вони об’єднані загадковим і страшним сюжетом.

“Ви побачите фільми, які вже увійшли до українського кіноканону, та стрічки, що заслуговують на місце в ньому, але не отримали належної уваги і доступу до глядача через несправедливу політику та турбулентність свого часу”, – йдеться в повідомленні.

8 липня, о 19:15, першим покажуть у “Довженко-центрі” фільм Миколи Рашеєва “Оберіг”. Стрічку представлять із коментарем кінознавця та режисера Станіслава Битюцького.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Перший фільм нашої програми – “Оберіг” – стрічка трагічної долі. Остання робота Миколи Рашеєва могла б отримати статус культового українського горору, але її так і не випустили у прокат, показавши лише в низці кіноклубів та пізно вночі на деяких українських телеканалах”, – зазначили в “Довженко-центрі”.

Стрічка знята за творами Володимира Дрозда. Фільм розповідає про двох побратимів із поліського села, які перебралися до Києва в пошуках кращої долі. Один із них одразу опиняється у вирі життя, інший – на його “узбіччі”. Після загадкової смерті першого, його справу продовжує другий. Проте він перетворюються на вурдалака.

Національний центр Олександра Довженка – найбільший кіноархів України, в якому зберігається понад 9000 найменувань художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів та тисячі архівних документів з історії українського кіно.

Заснований 1994 року на базі найбільшої за часів СРСР української кінокопіювальної фабрики, “Довженко-центр” сьогодні – одна з найдинамічніших культурних інституцій України з широким міжнародним представництвом у кіногалузі.

 

gazeta.ua