Показали 180 картин Марії Примаченко

21 грудня 2008 року у столичному Музеї українського мистецтва показали 180 картин народної художниці з Полісся Марії Примаченко. Про це повідомляє gazeta.ua.

“Марія спробувала глину пізно, — каже працівник музею. — Потім дивувалася, що не взялася за неї раніше. Розписувала тарелі, керамічні, дерев’яні вироби. Малювала акрилом та сумішшю фарб, яку винайшла сама”.

На великому екрані показують фільм про Примаченко. Художниця Неллі Юсупова фотографує картини. Каже, вони надихнули її на творчість.

“Із малюнків фантастичних звірів я зробила серію глиняних звірят. Вони подібні до тих, яких малювала Марія”.

Працівниця музею Олена Шестакова роздивляється картини з птахами та квітами. Говорить, це улюблена її тема.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“1967-го Марія Примаченко подарувала мені картину. На ній намальований рожевий птах. У нашому музеї зберігають 650 її картин. Я сама їх збирала. Їздила до Марії в село. Сама вона не любила кудись виїжджати. Раз була на своїй виставці в Москві, та ще раз — у Києві, коли їй вручали Народного художника. Я завжди бачила її за малюнком і дивувалася, як вона встигала скільки створити. Адже в селі треба і корову випасти та подоїти, і город посадити, і в дворі лад навести. В останні роки вона мало ходила, перенесла кілька операцій на ногах, пересувалася на милицях, але продовжувала малювати”.

Шестакова каже, що Примаченко жила скромно. У її маленькій хатині протікав дах. Тішиться, що Міністерство культури виділило кошти, аби вдягнути картини в нові рамки.

“Роботи старенькі. Окремі картини намальовані синькою, цей колір вицвів. Найстарші полотна — із 1930-х минулого століття. До них підпускаємо лише реставраторів, бо папір сиплеться. Тому працювати треба обережно, аби не втратити ці шедеври”.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.