«Поезію без укриття» презентували в Івано-Франківську

Антологію, що стала хронікою нашої незламності й увібрала в себе нерафінований емоційний досвід поезії першого місяця повномасштабної війни, цього тижня було презентовано в Івано-Франківську.

Це особливе видання об’єднало 70 українських авторів і побачило світ на початку червня у видавництві «Discursus»

Антологію «Поезія без укриття» представили її творці: авторка ідеї та упорядниця видання Надія Гармазій, дизайнерка проєкту Ірена Яніцька, видавець книги Василь Карп’юк.

Захід відбувся в Обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Франка за участі мера міста Руслана Марцінківа, заступниці начальника Управління культури, національностей та релігій, начальниці відділу культури і мистецтв ОДА Мирослави Корнелюк, народної депутатки Оксани Савчук, отця Михайла Віхотя, письменників, журналістів, діячів культури та мистецтв.

Під час зустрічі ініціатори видання розповідали, як саме виник задум створити цю книгу, а також читали як власні вірші, так і вірші інших авторів «Поезії без укриття».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Як наголосила директорка книгозбірні Людмила Бабій, вихід подібної книги сьогодні є дуже важливим у культурному й духовному житті, а також у нашій боротьбі.

Ось що з приводу цього повідомив на своїй офіційній сторінці у Facebook мер Івано-Франківська Руслан Марцінків:

«Серце Франківська в ці непрості дні пульсує разом із всіма українськими містами. Зараз між обласними центрами межі доволі умовні, бо для всіх нас є тільки єдина Україна. Сьогодні в Івано-Франківську презентували антологію «Поезія без укриття». Це перше видання в Україні, яке цілком написане та видане в період повномасштабного вторгнення рф на територію нашої держави і створене, як зазначають у передмові «між укриттями і ракетами».

В рядках, які зароджувались під гул сирен в укриттях, під гуркіт коліщат евакуаційних потягів, зафіксовані враження першого місяця повномасштабної війни. А разом з тим – вірші тих, хто бореться за перемогу і на передовій, і у слові. Авторами книги є 70 поетів, волонтерів, бійців ЗСУ та ТРО з різних міст України та з Івано-Франківська, зокрема.

Мені б дуже хотілося, щоб ми зустрілися на презентації першого місяця української Перемоги. Це одна із найбільший мрій. Я щиро вірю Перемогу. Хоча для неї потрібно нам всіх дуже попрацювати і на культурному фронті включно. Радий, що сьогодні наші письменники можуть видавати свої твори, що відбуваються презентації – це дуже важливо. Кожен з нас пережив перший місяць війни по-різному. Франківськ теж в перший день відчув, що таке війна, коли вперше прилетіли ракети у наш аеропорт. Та ми розуміємо, що в цій книзі більше емоцій, – тут емоції цілої України, голос усієї нашої держави, що пролунав у перші дні війни і продовжує звучати, набираючи сили. Дякую творцям».

Як повідомляють ініціатори проєкту «Поезія без укриття», найближчим часом видання буде презентовано у Кракові.

Фото – з офіційної сторінки Р. Марцінківа.