Поети і прозаїки як актори…

 
Акторсько-дикторські можливості свого таланту проявили поети й прозаїки Рівненщини у проекті «Відеопоезія та проза місцевих авторів», реалізованому Рівненською  обласною організацією Національної спілки письменників України, Централізованою бібліотечною системою Рівного та управлінням культури і туризму виконавчого комітету Рівненської міської ради. Унікальну новинку презентовано за участю голови Національної спілки письменників України Михайла Сидоржевського.

– Виконання своїх творів кожним із 31 автора зафіксоване  в окремому сюжеті тривалістю до 5 хвилин, – сказала директор Централізованої  бібліотечної системи  Рівного Вікторія Гупалюк. – Записи здійснено у відповідності зі сценаріями, які запропонували самі поети й прозаїки, а також аудіо-відеооператори.

Відтак глядач побачив несподіване перевтілення письменників: вони були в ролях героїв своїх творів, (зобразили їх натхненно) –  ілюстрували літературно-художнє  буття ліричного персонажа у різних обставинах, навіть його мандри у літаку над Волинським Поліссям… Місцем запису стали також музей Уласа Самчука в Рівному, майстерня художника, робочий письменницький кабінет, бібліотека, вулиці, площі біля пам’ятників Тарасу Шевченку й воїнам УПА, осінній ліс, руїни колишнього княжого замку, культурний центр Пересопницького Євангелія…
Звучать і просто голоси за кадром – відеоряд підібраний у відповідності із характером  читаного автором епізоду твору. У цьому проявилося експериментаторство, адже окремі, наприклад, прозові уривки накладалися на музичні акорди під час запису, а тому це ще й стало тестом на гармонійну досконалість синтаксису повістевого тексту, його милозвучність.
Завдяки такій технології, як зазначив начальник управління культури і туризму Рівненського міськвиконкому Тарас Максименко, одержано сучасний  медіапродукт, який буде привабливим для вчителів та учнів під час вивчення творчості місцевих авторів. До речі, він вже поширений і в мережі Youtube.
 

Віктор Мазаний, письменник

м. Рівне

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал