Поети і музиканти Кропивницького проти війни

Мистецтво часів війни – особливе за своїм наративом. Це відчули у Кропивницькому під час оригінального заходу, який мав назву «Поезія & музика: без укриття». Захід відбувся 8 липня у волонтерському хабі «Атмосфера. МИР 2.0» за ініціативи господарів локації, Кіровоградської обласної організації НСПУ, регіонального осередку Всеукраїнської ініціативи «Активна громада».

Приводом для події став вихід антології «Поезія без укриття» (видавництво «Discursus»), що справді є хронікою всенародного протистояння. Як зазначив відомий київський журналіст і письменник Ярослав Карпець, подібні книги є цінними і важливими сьогодні, оскільки фіксують війну очима різних людей, і ця багатогранність дуже добре відчутна на рівні жанрів, стилю, образів. Це видання пропонує «живий» зріз літератури. Тому ця книга справді всенародне осмислення війни».

Спеціальною гостею заходу стала поетеса й літературна менеджерка із Червонограда Ірена Яніцька, яка також є дизайнеркою даного проєкту. Зі сцени хабу звучали поезії й інших авторів книги, зокрема Дениса Бірзула, Оксани Буянової, Надії Гармазій, Сергія Гейка, Василя Левицького, Ольги Могильди, Павла Чорного та інших. Особливим вкрапленням поетичної частини програми став виступ юного Макара Юхименка, який виконав вірш Ольги Могильди. Зворушливим і по-своєму цікавим став виступ очільника обласного осередку Всеукраїнської ініціативи «Активна громада» Анатолія Стояна, який поділився з присутніми своїм поетичним баченням нашого сьогодення і на згадку про захід презентував присутнім магніти із зображенням книги «Поезія без укриття».

Під час вечора звучали музичні композиції як добре знаних майстрів – Андрія Шульги та Олексія Іванова, так і юних, але вже помітних у Кропивницькому Максима Козиного і Тимофія Проценка, учасників гурту «Ба Band». Особливим для присутніх став виступ одного з авторів антології, барда Дениса Бірзула.

Це були і авторські пісні, такі як «Величальна» А. Шульги, «Якби в мене були крила», «Пташка» Д. Бірзула, «Непотрібна війна», «Цілуй», «Шкіра-скафандр» та інші гурту «Ба Band». Крім того, атмосферу заходу створило виконання добре знаних українських пісень гуртів «Брюссель», «Мор’ролла», «Океан Ельзи», «Mad Heads».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Раніше ми писали, що антологія «Поезія без укриття» була презентована в інформагентстві «Інтерфакс-Україна», а також, що книгу «Поезія без укриття» представили під час круглого столу в найбільшій книгозбірні Кропивниччини. Також ми повідомляли, що примірник «Поезії без укриття» було продано під час благодійного аукціону за 4 900 грн.