Побачив світ Календар-2022 видавництва «Літопис УПА»

Про це повідомляє ukrpohliad.org.

Він присвячений 80-й річниці від часу утворення «армії без держави», котра кинула виклик ордам, які різалися за право грабунку українських земель і впродовж понад десяти років змагалася за УССД ‒ Українську Самостійну Соборну Державу. Героїчний чин УПА попри те, що повстанці не зуміли досягти поставленої мети, яскраво засвідчив перед усім світом потужне устремління нашого народу до свободи й незалежності ‒ яке за визначенням Григорія Сковороди не має альтернативи: «Що то є вольність? Кажуть золоте? Ой,‒ ні не срібло вона ані злото, супроти свободи ‒ це лиш болото».

Ціна, яку заплатили українці за устремління відвоювати свою державність, виявилася «захмарною»: лише, наприклад, у Косівському районі Івано-Франківської області в 1944-1954 рр. загинуло понад 500 (!) осіб…

12 тематичних ілюстрацій, що їх вміщає Календар на наступний рік, підписані поетичними рядками Григорія Василенка-«Волоша», Олени Теліги, Михайла Дяченка-«Марка Боєслава», Катерини Мандрик-Куйбіди, Петра Кізка, Василя Лагодюка, Олександра Олеся, Романа Завадовича, Леоніда Полтави, Мирослава Кушніра-«Луня» і Яра Славутича.

Щодо тематики зображень, то в Календарі-2022 їхня «географія» представлена практично всіма територіями, де оперували повстанці: УПА-Південь, УПА-Захід, УПА-Північ, Тернопільщина, Буковина, Закерзоння, Гуцульщина… Остання представлена на фото з відомого т.зв. «Яворівського архіву», на котрому зафіксовано провідника ОУН Косівського надрайону Миколу Харука-«Вихора», окружного провідника Коломийщини Григорія Легкого-«Бориса», командира загону ТВ-21 «Гуцульщина» Петра Мельника-«Хмару», сотника Івана Кулика-«Сірого» та чотового Івана Мельничука-«Галайду».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Залишається додати, що інформативну «сітку» склав Зенон Боровець, а художнє оформлення здійснила Анна Ладик (Гіренко), яка приклалася, аби належим чином «відредагувати» наявні фотозображення.

І насамкінець таке: Календар-2022 ‒ це по-суті довідник по виданнях «Літопису УПА». де вміщено які саме томи побачили світ, починаючи від першого основної серії (з 1983-го року; всього 53 томи, причому деякі з них вийшли в двох-трьох книгах), «нової (так званої «київської») серії» (29 томів), книги зі серії «Бібліотека» (15 томів) і серія «Події і люди» (40 книжок). В Календарі-2022 лаконічно повідомляється зміст кожної книжки (тому), отож придбавши дане видання, Читач може оцінити діяльність видавництва в цілому.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.