Пісні українки Домініки Чекун додали у колекцію традиційної музики ЮНЕСКО – ВІДЕО

Пісні у виконанні бабусі Домініки Чекун потрапили до аудіоколекції ЮНЕСКО. Слухати її приїздять етнографи й музикознавці з Європи та США.

Як передає Amazing Ukraine, про це повідомляє Шо Там.

У свої 85 Домініка Чекун проводить майстер-класи з вокалу. Сама ж вона співати навчилася від бабці та батьків. Репетиції відбувалися, поки пололи бур’ян чи пасли череду.

“Вона співає і пряде, а я пасу корови із бабою, і прижену. Маленька зовсім така ще” – Домініка Чекун.

Ось так, на слух, вона запам’ятала понад 150 пісень.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Її сільський гурт “Старі Коні” давав концерти в Білорусі, Угорщині й Польщі, а 2018 року голос баби Дані пролунав у соборі св. Володимира в Парижі.

Своїй унікальній поліській техніці вона навчає співаків українських фолк-гуртів. Один із них – “Курбаси” – записали її студійний альбом. І видали збірку пісень “Голос містичного Полісся”. А ще її колискова звучить у пісні “ТНМК”.

Її голос – чиста магія. Вона видобуває отой легендарний “білий звук”, схожий на звучання тібетської чаші. Він зароджується десь у глибинах нутра, природній і земний, як поскрипування старого дуба чи завивання вовчиці, але водночас сакральний, як молитва, що може зцілювати, проганяти злих духів (себто власні страхи і сумніви).

Довідка, Домініка Никифорівна Чекун поліська співачка, одна із останніх носіїв автентичних пісень північного Полісся, володіє складною старовинною технікою співу.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.